Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el az Északi Áramlat 2 földgázvezetékkel kapcsolatban

Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el az Északi Áramlat 2 földgázvezetékkel kapcsolatban – jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI2021. 11. 23. 7:43
null
Lubmin, 2019. prilis 1. Munksok dolgoznak az orosz fldgzt Ukrajna s Lengyelorszg megkerlsvel Nmetorszgba szllt szaki ramlat-2 gzvezetk fogadllomsnl a nmetorszgi Lubminban 2019. mrcius 26-n. Finnorszg partvidknl 2018 szeptemberben kezddtt meg az Oroszorszgot Nmetorszggal sszekt fldgzvezetk tengeri szakasznak lefektetse. Az szaki ramlat-2 egy 9,5 millird eurs projekt, amelynek keretben kt j, sszesen vi 55 millird kbmter szlltsi kapacits vezetkkel bvtik a Balti-tenger fenekn hzd szaki ramlatot, amelynek vezetke az oroszorszgi Viborgbl indul s a nmetorszgi Greifswald mellett fekv Lubminnl ri el a nmet partot. A gzvezetkbl mr 600 kilomtert, a teljes hossznak mintegy a felt mr lefektettk. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyi tárca amerikai kongresszusnak megküldött jelentése szerint egy Oroszországhoz köthető céget, a Transadriát és a vállalat Marlin nevű hajóját sújtják büntetőintézkedésekkel.

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat eddig nyolc személyt és tizenhét hajót helyezett szankciós listára az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító vezetékrendszer projektjével összefüggésben.

Miközben az amerikai kormányzat továbbra is ellenzi az Északi Áramlat 2-t, többek között büntetőintézkedések útján, folytatjuk az együttműködést Németországgal és más szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy csökkentsük a vezetékrendszer jelentette kockázatokat Ukrajna, illetve a NATO és az EU tagállamai számára

 – hangsúlyozta Blinken.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt. A többi között attól tartanak, hogy Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban.

November 16-án ráadásul ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást Németországban arra hivatkozva, hogy az új vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak.

Az évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpáréval azonos – szállítási kapacitású új vezetékpár révén Oroszország elvileg kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt gázszállítmányok nyolcvan százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését negyven százalékról több mint hatvan százalékra emelné.

Borítókép: A 2020. szeptember 4-én közreadott képen munkások dolgoznak a csővezetékeken az Északi Áramlat 2 gázvezeték építési területén a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke azt javasolta szeptember 3-án, hogy az Európai Unió az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének leállításával válaszoljon Oroszországnak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.