időjárás -3°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Az EP LIBE bizottsága kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.30. 18:42 2021.11.30. 18:57
Az EP LIBE bizottsága kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását

Az Európai Parlament (EP) LIBE (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi) bizottsága kedden bemutatta a migrációs és menekültügyi válsághelyzetek szabályozására szolgáló európai keret létrehozására irányuló jelentéstervezetét, amelyben többek között kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását.

A LIBE elnöke, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus a jelentéstervezet ismertetésekor hangsúlyozta: „az Európai Unióban hiányzik a szolidaritás, ezért intézkedéseket kell hozni annak garantálása végett”.

„Azt akarom, hogy a migránsok elosztása kötelező érvényű legyen, ez lenne az első lépés, amellyel képesek lennénk a bevándorlókat elsőként befogadó tagországokat tehermentesíteni” − jelentette ki.

Mint mondta, a „válság” kifejezést az uniós parlamenti jelentéstervezet szerint olyan helyzetre alkalmaznák, amikor tömeges beáramlás történik vagy a mentőakciók során nagyszámú migráns védelmét kell biztosítani. Az elosztás az ország lakosainak száma, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történne. A képviselő kifejtette, hogy a jelenlegi migrációs és menekültügyi rendszer a legtöbb terhet az olyan, frontvonalban lévő országokra hárítja, mint Spanyolország, Görögország Olaszország. „Ez igazságtalan és elfogadhatatlan” − fogalmazott Aguilar.

A jelentéstervezet azt is javasolja, hogy mind az Európai Parlament, mind a tagállami kormányokat tömörítő Tanács kérhessen értékelést az illegális migránsok helyzetéről az Európai Bizottságtól. Továbbá azt szorgalmazza, hogy azok a migránsok, akik megalapozott indokokkal folyamodnak menekültstátusért, azonnali, prima facie (prima facie: első pillantásra, első benyomás alapján) védelmet kaphassanak. Ebben az esetben menedékkérelmük feldolgozása csupán egy hónapot venne igénybe.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben mutatta be az uniós migrációs és menekültpolitikai szabályozásáról szóló javaslatát. A LIBE bizottság a jogalkotási folyamat keretében jelentéstervezetet készített, amelyet a bizottság tagjainak, majd az EP plenáris ülésének is meg kell szavaznia.

Borítókép: Az Európai Parlament által közreadott képen Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE bizottságának elnöke felszólal  Strasbourgban 2013. július 2-án (Fotó: MTI/EP/Fred Marvaux)