Barbados megünnepelte köztársasággá válását

A karibi szigetország azonban továbbra is a brit nemzetközösség része marad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 30. 9:20
 Barbados 
Declaration of the Republic and Barbados Presidential Inauguration Ceremony
BRIDGETOWN, BARBADOS - NOVEMBER 29: Dancers perform during the Presidential Inauguration Ceremony at Heroes Square on November 29, 2021 in Bridgetown, Barbados. The Prince of Wales arrived in the country ahead of its transition to a republic within the Commonwealth. This week, it formally removes Queen Elizabeth as its head of state and the current governor-general, Dame Sandra Mason, will be sworn in as president. Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP (Photo by JEFF J MITCHELL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: JEFF J MITCHELL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karib-tengeri Barbados helyi idő szerint hétfőn éjfélkor elszakadt a brit koronától, és köztársasággá vált. A fővárosban, Bridgetownban ünnepélyes ceremónia keretében feleskették az új köztársaság első elnökét, a 72 éves Sandra Masont, aki 2018 óta az ország főkormányzója, vagyis a korábbi államfő, az angol királynő képviselője volt az országban. A köztársasági elnököt a parlament választotta meg. November 30-i eskütétele egybeesik az ország függetlené válásának 55. évfordulójával.

II. Erzsébet királynő képviselőjeként Károly trónörökös vett részt az átadási rendezvényen, amelyen katonai tiszteletadás mellett levonták a királyi lobogót, és átadták a brit királyi háznak. A karibi szigetország azonban továbbra is a brit nemzetközösség része marad.

Károly herceg köszöntötte az új köztársasági elnököt. (Fotó: AFP/Jeff J Mitchell)

A 285 ezer lakosú Barbados a Karib-tenger egyik legnépesebb és leggazdagabb országa. Valamikor nagyon függött a cukorexportjától, de azóta az idegenforgalom és a bankszektor is fontos bevételi forrása lett. A királynő államfői szerepe az egykori gyarmaton jórészt szimbolikus volt, ugyanakkor a szigetország számos lakója számára a brit korona az idegen hatalmat és a rabszolgatartás korát idézte fel.

Fotó: AFP/Jeff J Mitchell

– Elérkezett az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltunkat. A barbadosiak barbadosi államfőt akarnak – jelentette ki Mia Mottley miniszterelnök 2020 szeptemberében tartott beszédében, amikor bejelentette a szigetország köztársasággá válásának szándékát. Mottley az államformaváltással továbbra is kormányfő marad.  

De nem Barbados az első karibi ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely köztársasággá válik: Guyana már 1970-ben az lett – csupán négy évvel a függetlenné válása után –, és köztársaság lett még Trinidad és Tobago 1976-ban, valamint a Dominikai Közösség is 1978-ban.

Borítókép: AFP/Jeff J. Mitchell

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.