időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Deutsch Tamás az EPP-nek: Nem gondolják, hogy itt lenne az ideje, hogy önmagukba nézzenek?

Mediaworks-Hírcentrum, Brüsszel
2021.11.08. 19:54 2021.11.09. 07:16
Deutsch Tamás az EPP-nek: Nem gondolják, hogy itt lenne az ideje, hogy önmagukba nézzenek?

„Nem gondolják, hogy itt lenne az ideje, hogy halkan önmagukba nézzenek?” – írta Deutsch Tamás hétfőn az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának küldött levelében, azzal kapcsolatban, hogy a néppárti frakció egykori magyarkritikus tagjára, a luxemburgi Frank Engelre kilenc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért az illetékes ügyészség. Engel korábban szektavezetőnek nevezte Orbán Viktort, megszavazta a Sargentini-jelentést, s pénzelvonást követelt Magyarországtól.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője hétfőn nyílt levelet küldött az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának, mégpedig annak margóján, hogy Frank Engel, a politikai csoport magyarellenes kirohanásairól ismert, egykori tagjára kilenc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kért a luxembourgi ügyészség. Emlékezetes, Engel idén márciusban mondott le a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV) vezetéséről, miután saját párttársai jelentették fel korrupció gyanúja miatt. A luxembourgi politikus 2019-ig volt tagja az Európai Parlamentnek, megszavazta a magyarellenes Sargentini-jelentést, és rajta volt a Soros György legközelebbi EP-s szövetségeseit felvonultató, Magyarországon is elhíresült listán.

A Magyar Nemzet látta Deutsch Tamás EPP-nek küldött levelét. Ebben a Fidesz egyik alapítója azt írja: „Frank Engel éveken át rögeszmésen gyalázta a Fideszt, a magyar kormányt és annak miniszterelnökét, Orbán Viktort. Frank Engel botrányos vagdalkozásai kapcsán a kezdetektől elmondtuk, hogy a valódi célja az európai jobboldal szándékos gyengítése volt”. Mint fogalmazott, az EPP-ben „egy olyan embernek adtak hitelt éveken át, egy olyan embert támogattak minden Fideszt támadó megnyilatkozása kapcsán, aki a néppárti lojalitás legelemibb szabályait is felrúgva, a korrupcióba és hazugságba belebukott volt szocialista miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel szerepelt közös politikai rendezvényen, ráütve a néppárti kóserpecsétet a Gyurcsány által megfogalmazott válogatott hazugságokra”. (Engel 2017-ben a Demokratikus Koalíció budapesti rendezvényére látogatott, s a Közép-európai Egyetem védelmében szólalt fel – a szerk.)

„Önök ahhoz asszisztáltak, hogy Frank Engel a magyar kormány legádázabb ellenségeként a Néppártra kényszerítse a baloldal eszement érvelését, és az uniós pénzek megvonását követelje” – rótta fel a levelében Deutsch Tamás, felsorolásában azt is idézve, hogy Engel 2018-ban, a Sargentini-jelentésről szóló EP-vitában „szektavezetőnek” bélyegezte a magyar miniszterelnököt, később pedig a hetes cikkely szerinti eljárás révén az uniós források Magyarországtól való megvonását követelte.

„Frank Engel valójában a baloldal trójai falovaként működött a Néppártban. Engel úr aljas hadjáratának a célja ugyanis nem más, mint a Néppárt bomlasztása és szétverése volt. Ironikus, hogy miközben Engel úr látszólag a Fideszt támadta a képtelen vádakkal, valójában saját pártjának, a CSV-nek és a Néppártnak okozta a legsúlyosabb veszteségeket” – állt szintén a dokumentumban, amely úgy zárul: „Mi kiléptünk Frank Engel európai pártjából. Most viszont, hogy kiderült, a Fidesszel kapcsolatban megfogalmazott, a Néppártban végül nagy többséggel támogatott rágalmak zászlóvivője valójában milyen ember, nem gondolják, hogy itt lenne az ideje, hogy halkan önmagukba nézzenek?”

Ismert, a Fidesz idén márciusban hagyta el az egyre balra tolódó frakciót, s később a néppárt ernyőpártjából is kilépett.

Borítókép: Deutsch Tamás (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.