Egyre elégedetlenebbek az amerikaiak Joe Bidennel

Az amerikai elnök elfogadottsága az utóbbi hónapokban még a demokrata szavazók körében is csökkent.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 14. 19:35
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Rma, 2021. oktber 29. Joe Biden amerikai elnk s felesge, Jill Biden megrkezik a fiumicini nemzetkzi repltrre a G20-as orszgcsoport cscstallkozjnak kezdete eltt egy nappal, 2021. oktber 29-n. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább csökkent Joe Biden amerikai elnök népszerűsége az Egyesült Államokban – derül ki a The Washington Post amerikai napilap és az ABC News amerikai tévécsatorna közös közvélemény-kutatásának vasárnap közzétett eredményeiből.

Biden tevékenységét a megkérdezettek 53 százaléka nem helyesli és mindössze 41 százaléka támogatja.

Ez a 12 százalékpontos különbség szinte megegyezik azzal a különbséggel, amellyel a republikánusok felülmúlnák a demokratákat, ha most tartanák a félidős kongresszusi választást. A közvélemény-kutatás adatai szerint ugyanis a regisztrált szavazók 51 százaléka a republikánus, 41 százaléka pedig a demokrata jelöltre szavazna.

A felnőtt lakosság 44 százaléka határozottan elutasítja Biden eddigi munkáját, a republikánus szavazók körében nyolcvan, a függetlenek esetében pedig 45 százalék ez az arány.

Biden elfogadottsága az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent. Míg júniusban a megkérdezettek ötven százaléka ítélte meg pozitívan az elnök munkáját, addig szeptemberben – a tragikus afganisztáni kivonulás hatására – már csak 44 százalékra rúgott arányuk. Júniusban a demokrata párti szavazók mindössze három százaléka utasította el az amerikai elnököt, mostanra ez a szám több mint ötszörösére, 16 százalékra emelkedett.

Jelenleg tíz demokrata szavazó közül négyen támogatják határozottan Bident, míg júniusban tízből heten nyilatkoztak így.

A november 7. és 10. között 1001 amerikai felnőtt részvételével elvégzett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak – leginkább az emelkedő árak miatt – pesszimistán ítélik meg a gazdasági helyzetet. hetven százalékuk negatívan értékeli a gazdaságot, közülük 38 százalék mondta azt, hogy kifejezetten rossz állapotban van. Az amerikaiak körülbelül fele Bident hibáztatja a gyorsan emelkedő inflációért, és tízből több mint hat megkérdezett azt állítja, hogy az elnöknek nem sikerült sok mindent elérnie tíz hónapos hivatali ideje alatt.

Borítókép:  Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden megérkezik a fiumicinói nemzetközi repülőtérre a G20-as országcsoport csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal, 2021. október 29-én. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.