Előre hozott parlamenti választásokat tűztek ki Portugáliában

A következő választást 2023-ban tartották volna, azonban a parlament nem fogadta el a 2022-es költségvetést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 05. 9:51
Southern EU Countries Summit in Valletta
EU-SUMMIT/MEDITERRANEAN Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök előre hozott parlamenti választásokat tűzött ki január 30-ra csütörtökön, miután a parlament a múlt héten nem fogadta el António Costa miniszterelnök kisebbségi kormányának 2022-es költségvetését. „Ilyen helyzetekben a demokráciákban mindig van megoldás, minden dráma és félelem nélkül… a döntést jogát a nép kezébe kell adni” – hangsúlyozta az államfő televízióban közvetített beszédében.

Ez az egyedüli módja annak, hogy a portugálok eldönthessék, mit akarnak a következő években

– tette hozzá.

Mint mondta, a portugálok a költségvetés elfogadását akarják egy olyan időben, amikor az ország a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból lábadozik. Kiemelte, hogy jelen helyzetben nem maradt más választása, mint feloszlatni a parlamentet és választásokat kiírni. Hozzáfűzte, hogy a választási kampány röviddel újév után indul. Az Aximage közvéleménykutató-cég 803 fő megkérdezésével elvégzett felmérése szerint, amelyet a nap folyamán tettek közzé, a válaszadók 54 százaléka tartotta rossznak előre hozott választások megtartását, s 68 százalékuk gondolta úgy, hogy egyetlen párt sem fog majd többséget szerezni a törvényhozásban. Egyéb közvélemény-kutatások szerint a balközép szocialisták támogatottsága változatlanul a 2019-es választásokon elért 36 százalék körül mozog, míg az ellenzéki, jobboldali politikát követő Szociáldemokrata Párt a második helyen áll 27 százalékkal.

Az egyetlen párt, amely haszonélvezője lehet a voksolásnak, az a jobboldali Chega, amely a harmadik legerősebb parlamenti erővé válhat, bár politikai elemzők szerint csekély a valószínűsége, hogy más pártok koalícióra lépnének vele.

Az államfő tanácsadó testülete, az úgynevezett államtanács szerdán hagyta jóvá az előre hozott választás megtartására vonatkozó javaslatot. A következő választás egyébként csak 2023-ban lenne esedékes. António Costa miniszterelnök kisebbségi kormányt vezet, és a szocialistáknak csak 108 mandátuma van a 230 fős törvényhozásban. Kisebb baloldali pártok támogatták eddig kívülről, de ezek a költségvetési tervezet ellen szavaztak, és a kormány fő ellenzéke, a Szociáldemokrata Párt is.

Borítókép: António Costa, Portugália miniszterelnöke. (Fotó: Reuters/Darrin Zammit Lupi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.