Erőszakba torkollott Hollandiában a korlátozások elleni tüntetés

Kiégett rendőrautók, hatósági embereket tűzijátékkal és kövekkel dobáló emberek a felvételeken.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 20. 9:45
Hága, 2021. november 12. A koronavírus járvány megfékezésére az ügyvivő holland kormány által bejelentett háromhetes részleges korlátozások ellen tiltakoznak Hágában 2021. november 12-én. A korlátozások másnaptól lépnek érvénybe Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet Fotó: Jeroen Jumelet Forrás: MTI/EPA/ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől péntek este Rotterdamban a járványügyi korlátozások elleni erőszakos tüntetésen – jelentették hírügynökségek. A tiltakozók előzőleg autókat gyújtottak fel, tűzijátékokat gyújtottak meg, kövekkel dobálták a rendőröket, tűzoltókat. A hatóságok húsz embert őrizetbe vettek. A holland kikötőváros polgármestere „erőszakorgiának” nevezte a történteket. Patricia Wessels rendőrségi szóvivő azt mondta péntek este:

Figyelmeztető lövéseket adtunk le, és voltak közvetlen lövések is, mert a helyzet életveszélyes volt.

Több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a kormány azon terve ellen, amely szerint a fedett szórakozóhelyekre csak azok léphetnek be, akiknek van védettségi igazolványuk, amely igazolja, hogy be vannak oltva. Az igazolványt azok is megkaphatják, akiket nem oltottak be, de negatív volt a vírustesztjük eredménye.

A demonstráció azonban elfajult. Emiatt a rendőség azonnal vészintézkedéseket vezetett be a városban, felszólította a lakosokat, hogy hagyják el az utcákat, a tüntetők ellen vízágyúkat és lovas rendőröket vetett be. Az ország más részeiből is vezényeltek Rotterdamba rendőröket. Az összecsapásokban rendőrök is megsebesültek. A DPA hírügynökség fotók alapján azt írta, hogy legalább egy meglőtt ember feküdt a földön.

 

A súlyos incidensek hatására Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester szigorúan elítélte az erőszakos tüntetőket, és rendeletet adott ki arról, hogy tilos civileknek tartózkodni a tüntetés helyszínén, a központi és egy másik pályaudvaron. A vasúti közlekedést felfüggesztette a városban. Ez utóbbi korlátozásokat reggel már feloldotta. Számos holland politikus elítélte a Twitteren a történteket. Részben a rotterdami erőszak miatt az ügyvezető holland kormány szilveszterre is betiltotta a tűzijátékok, petárdák használatát az egész országban – jelentette az ANP holland hírügynökség.Hollandia a múlt hétvégén három hétre újra bevezetett néhány járványügyi korlátozást, hogy lassítsa a fertőzés újbóli terjedését, de a napi fertőzések száma a világjárvány kezdete óta a legmagasabb szinten maradt.

Borítókép: A koronavírus-járvány megfékezésére az ügyvivő holland kormány által bejelentett háromhetes részleges korlátozások ellen tiltakoznak Hágában 2021. november 12-én.  (Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.