időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Joe Biden már vissza is vette az elnöki jogköröket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.20. 12:42
Joe Biden már vissza is vette az elnöki jogköröket

Joe Biden amerikai elnök visszavette az elnöki jogköröket, amelyeket egy óra huszonöt percre, az altatásban végzett béltükrözés idejére ruházott át Kamala Harris alelnökre – jelentette be a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok elnöke, aki rutin-béltükrözésen esett át, közép-európai idő szerint 17 óra 35 perc tájban beszélt Kamala Harris alelnökkel és a kabinetfőnökével. Jó hangulatban volt, és ekkor vette vissza a jogköröket

– írta a Twitteren Jen Psaki fehér házi szóvivő.

Jen Psaki hozzátette, hogy az elnök még egy rövid időre a bethesdai Walter Reed katonai kórházban maradt a rutinvizsgálatok folytatására. A Fehér Ház közölte, hogy Biden közép-európai idő szerint pénteken 16 óra 10 perckor ruházta át az elnöki jogköröket az amerikai alkotmány által meghatározott feltételek szerint.

Így első ízben fordult elő az amerikai történelemben, hogy női politikus látta el rövid ideig az Egyesült Államok elnökének teendőit.

Biden szombaton ünnepli 79. születésnapját. Bidenen a legutóbbi teljes körű kivizsgálást 2019 decemberében végezték, amikor az orvosok szerint a volt alelnök egészséges, erős és az elnöki feladatok ellátásához kellőképpen fitt volt. Korábban súlyos betegségen esett át. 1988-ban agyi verőértágulat miatt rohammentővel szállították kórházba, és már papot is hívtak hozzá, hogy feladja az utolsó kenetet. Az elnök a Covid–19-betegség elleni oltás mindkét adagját és az emlékeztető oltást is megkapta.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök távozik a Walter Reed nemzeti katonai kórházból a Maryland állambeli Bethesdában 2021. november 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.