Két új tábort nyitottak a menedékkérőknek Görögországban

Görögország szombaton két új zárt migránstábort adott át Lérosz és Kósz szigetén.

Forrás: MTI2021. 11. 27. 20:41
Edirne, 2020. mrcius 2. Illeglis bevndorlk gylekeznek a grg-trk hatrnl a Marica foly mellett, a trkorszgi Eridne kzelben 2020. mrcius 2-n. A trk kormny februr 28-n bejelentette, hogy megnyitja a hatrokat az Eurpai Uniba igyekv migrnsok eltt. Grgorszg egy hnapra felfggesztette a menedkkrelmek elfogadst, s katonai erkkel erstette meg a hatrait, hogy visszaszortsk az illeglis hatrtlpst. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új korszak kezdődik

– mondta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter, amikor bejelentette a létesítmények megnyitását.

Az ellenőrzött, zárt táborokat szögesdróttal, kamerákkal és mágneszáras kapukkal szerelték fel. A táborban élők elektronikus igazolvánnyal és ujjlenyomattal azonosítják magukat a belépésnél. A létesítmények éjszaka zárva vannak, lakóik csak nappalra hagyhatják el azokat. A beruházások az Európai Unió segítségével valósultak meg annak érdekében, hogy kiváltsák a korábbi piszkos, zsúfolt táborokat.

– Megszabadítjuk szigeteinket a migránsproblémától és annak következményeitől

– tette hozzá Mitarákisz. – A 2015–2019 közötti időszak képei már a múlthoz tartoznak – jegyezte meg.

Az első zárt, ellenőrzött tábor szeptemberben nyílt meg Számosz szigetén a régi, nyomornegyedre hasonlító létesítmény felszámolását követően, amely csaknem hétezer embernek adott otthont 2015 és 2016 között, a migrációs válság csúcsán. A közeljövőben további két hasonló tábor nyílik Leszbosz és Híosz szigetén.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 96 ezer menekült és menedékkérő tartózkodik Görögország területén.

Borítókép: Illegális bevándorlók gyülekeznek (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.