Kosarazással cáfolta a pletykákat a betegségéről a török elnök

Ismét felröppent, hogy Recep Tayyip Erdoğan egészségügyi problémákkal küzd.

2021. 11. 07. 7:19
Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 5: Turkish President Recep Tayyip Erdogan plays basketball with youths after an opening ceremony of Nation's Garden in Istanbul, Turkey on November 5, 2021. Murat Kula / Anadolu Agency (Photo by Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdoğan is ledobta a zakót minap, és az isztambuli napsütésben beállt kicsit kosárlabdázni a fiatalok közé egy parkban, amelyet előtte avatott fel. A török elnök azért nem izzadt meg, de néhány passzt és dobást vállalt, lelkes taps kíséretében. 

A politikus egyébként korábban inkább rúgta, mint dobta a bőrt, fiatalkorában félprofi szinten focizott, azóta is a sport szerelmese. Bár egyáltalán nem példa nélküli, hogy az államfő pályára lépjen – 2014-ben egy isztambuli labdarúgó-stadion avatásán még játszott is, sőt gólt szerzett – a mostani időzítés üzenetértékű. 

Az elmúlt napokban ugyanis ismét hangosabbak lettek azok a pletykák, amelyek szerint a 67 esztendős politikus egészségügyi problémákkal küzd 

– amelyek talán abban is meggátolják, hogy megméresse magát a 2023-as elnökválasztáson. A találgatásoknak most az adott muníciót, hogy olyan felvételek jelentek meg a közösségi médiában, amelyek alapján Erdoğan mintha bizonytalan, rogyadozó léptekkel járna. Sokaknak gyanús volt az is, hogy ezután pedig hirtelen – biztonsági okokra hivatkozva – lemondta részvételét a glasgow-i klímacsúcs-találkozón. Az államfő egészségügyi állapotát firtató pletykák másrészről koránt sem új keletűek. Mint arra a Foreign Policy külpolitikai szaklap is emlékeztetett, hasonló felvételek már korábban is megjelentek, sőt olyan történetek is szárnyra kaptak, miszerint Erdoğan feledékeny, nehézlégzéssel küzd, orvosokkal vette körül magát, a nyilvános események előtt pedig fájdalomcsillapítókkal tömik tele.

Ezek a vádaskodások azonban alap nélkülinek tűnnek.

Igaz, az elnök egészségéről keveset tudni, legutóbb tíz éve adott hírt arról a média, hogy bélműtétje volt. Azóta azonban már maga mögött tud több választást, visszavert egy puccskísérletet, és programja zsúfolt, szinte sosem pihen. Csak az elmúlt hetekben például túl van egy afrikai körutazáson, a G20-ak római csúcsán, és napi szinten szólal fel törökországi eseményeken, hamarosan egyébként Orbán Viktor miniszterelnököt is fogadja.

A török hatóságok nyomozást indítottak harminc ember ellen, akik „olmus”, azaz halál felirattal a közösségi médiában terjesztették az elnök betegségéről szóló híreket. Törökországban törvény tiltja az államfő sértegetését.

 

Borítókép: A török elnök is beállt kicsit dobálni (Fotó: Europress/AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.