Lakásügye miatt lemondott a norvég parlament elnöke

Eva Kristin Hansen szerint tarthatatlan, hogy a parlamentnek olyan elnöke legyen, aki ellen a rendőrség nyomoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 19. 10:17
Eva Kristin Hansen
Federal President Steinmeier in Norway
Federal President Frank-Walter Steinmeier meets Eva Kristin Hansen, President of the Storting, the Parliament of Norway. Among other things, the President will also visit the island of Utøya. At the summer camp of Norway's social democratic Arbeiderpartiet, 69 people were murdered here on 22 July 2011 in an attack by the right-wing extremist Breivik. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adófizetők által finanszírozott oslói lakása miatt kirobbant botrány miatt lemondott tisztségéről a norvég parlament elnöke csütörtök késő este.

Eva Kristin Hansen az NRK norvég műsorszolgáltatónak azt mondta:

 szerinte tarthatatlan, hogy a parlamentnek olyan elnöke legyen, aki ellen a rendőrség nyomoz.

Hozzátette, felvette a kapcsolatot a konzervatív párt elnökével és frakcióvezetőjével, hogy közölje, lemond a törvényhozás elnöki tisztségéről. 

A 48 éves Hansen azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, feltételezhetően jogtalanul volt parlamenti lakása a norvég fővárosban, ugyanis évek óta van egy háza a férjével a város közelében. A politikus azért kaphatott lakást a fővárosban, mert az északi sarkkörön túl fekvő Tromsóban, Oslótól mintegy 1100 kilométerre fekvő településen volt bejelentve. Hansen most azt állította, hogy félreértette a szabályokat. Hasonló okok miatt több norvég politikus ügyében indult nyomozás.

Szeptemberben Kjell Ingolf Ropstad családügyi miniszter mondott le, miután kiderült, hogy még mindig a szüleihez volt bejelentve, de valójában Oslóban élt a családjával. Csütörtökön az ügyészség bejelentette, hogy hat ingázó parlamenti képviselő ellen indult vizsgálat. A nyomozók esetleges csalást vagy más bűncselekményeket vizsgálnak. Hansen feltételezi, hogy ő is egyike azoknak, akik ellen vizsgálat indult.

Borítókép: Eva Kristin Hansen Frank-Walter Steinmeier Németország köztársasági elnökével Norvégiában (Fotó: REUTERS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.