Még mindig nem találták meg a közös hangot Berlinben

Az SPD úgy gondolja, jól állnak a koalíciós tárgyalások, a Zöldek szerint viszont nem ilyen rózsás a helyzet.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 6:03
HABECK, Robert; SCHOLZ, Olaf; BAERBOCK, Annalena; LINDNER, Christian
Berlin, 2021. oktber 15. Olaf Scholz nmet pnzgyminiszter s a szeptember vgi szvetsgi parlamenti vlasztson gyztes Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) kancellrjelltje (j2), Annalena Baerbock, a nmet Zldek egyik trselnke (b2) s Robert Habeck, a Zldek msik trselnke (b), valamint Christian Lindner, a nmet Szabaddemokrata Prt, az FDP elnke kzs sajttjkoztatt tart a kormnyalakts lehetsgeinek feltrst szolgl megbeszls utn Berlinben 2021. oktber 15-n. A szeptember 26-i nmet szvetsgi parlamenti vlasztsokat a Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) nyerte a Keresztnydemokrata Uni (CDU) s a Keresztnyszocilis Uni (CSU) szvetsge s a Zldek eltt. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nagyon jól, nagyon konstruktívan megy

− így nyilatkozott hétfőn Olaf Scholz ügyvezető német alkancellár a Süddeutsche Zeitung német napilap által szervezett vacsorán arról, hogyan állnak jelenleg a szociáldemokraták (SPD) koalíciós tárgyalásai a klímabarát Zöldekkel és a Szabad Demokrata Párttal (FDP). A kancellárjelölt hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan megállapodás születhet a következő német kormánykoalíció megalakításáról. Olaf Scholz ugyanakkor nem kívánta kommentálni, miben állapodtak meg eddig a felek a tárgyalások során. Hétfőn ugyanis az SPD, a Zöldek és az FDP tárgyalásai a legmagasabb szinten folytatódtak, miután múlt szerdán 22 szakpolitikusokból álló munkacsoport tárgyalt a különböző vitapontokról, ugyanakkor egyelőre alig hoztak nyilvánosságra valamit a tárgyalások részleteiből. 

Robert Habeck szerint azonban nem olyan rózsás a helyzet, ahogy Olaf Scholz jellemezte − idézte a Zöldek társelnökét a Reuters hírügynökség. A zöld párt másik társelnöke, Annalena Baerbock is azt mondta, nem elégedett a tárgyalások előrehaladásával, és még korai megmondani, mikor születhet megállapodás a legfontosabb kérdésekben. 

A Deutsche Welle közszolgálati média kiemeli, hogy a három pártnak egymásnak ellentmondó programjai vannak többek között az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a költségvetés és a külpolitika terén is. A Zöldek és az FDP vitatkoznak abban, hogy miként finanszírozzák a megújuló energiaforrások megállapodás szerinti bővítését. Annalena Baerbock a múlt héten hangsúlyozta, hogy pártjának egyértelmű elkötelezettségre van szüksége a 2015-ös párizsi klímamegállapodás betartatása mellett és hogy a következő német kabinetnek „klímakormánynak” kell lennie. 

A Reuters kiemeli, hogy a klímapolitikai tárgyalások eredményei miatti nyugtalanságuk jeléül a Zöldek vezetése a múlt héten levélben fordult számos aktivista csoporthoz, amelyben arra kérte őket, hogy gyakoroljanak nyomást a másik két pártra, hogy fokozzák klímavédelmi politikájukat. 

E mellett, úgy tudni, a költségvetés terén az FDP azt szeretné elérni, hogy Németország hamarosan visszatérjen az alkotmányos adósságfék keretei közé, amely az ország éves hiányát a bruttó hazai termék 0,35 százalékára korlátozta, hacsak nincs nemzeti válsághelyzet. A jelenlegi kormány Angela Merkel kancellár vezetésével felfüggesztette az adósságféket, hogy eurómilliárdokat vegyen fel a gazdaság és a koronavírus-járvány által súlyosan sújtott háztartások támogatására.

A koalíciós tárgyalások a tervek szerint még ebben a hónapban lezárulnak. A szeptemberi választásokon győztes SPD, a Zöldek és az FDP kormányzása pedig véget vethet az Angela Merkel vezette konzervatívok több mint egy évtizedes domináns szerepének a német Bundestagban.

Borítókép: Olaf Scholz német pénzügyminiszter a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Annalena Baerbock, a német Zöldek egyik társelnöke, Robert Habeck, a Zöldek másik társelnöke, valamint Christian Lindner, a német Szabad Demokrata Párt, az FDP elnöke (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.