Elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások Németországban

A liberálisok vezetője elmondta, az SPD, a Zöldek és az FDP elképzelései között jelentős különbségek vannak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Deutsche Welle2021. 10. 18. 20:49
HABECK, Robert; SCHOLZ, Olaf; BAERBOCK, Annalena; LINDNER, Christian
Berlin, 2021. oktber 15. Olaf Scholz nmet pnzgyminiszter s a szeptember vgi szvetsgi parlamenti vlasztson gyztes Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) kancellrjelltje (j2), Annalena Baerbock, a nmet Zldek egyik trselnke (b2) s Robert Habeck, a Zldek msik trselnke (b), valamint Christian Lindner, a nmet Szabaddemokrata Prt, az FDP elnke kzs sajttjkoztatt tart a kormnyalakts lehetsgeinek feltrst szolgl megbeszls utn Berlinben 2021. oktber 15-n. A szeptember 26-i nmet szvetsgi parlamenti vlasztsokat a Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) nyerte a Keresztnydemokrata Uni (CDU) s a Keresztnyszocilis Uni (CSU) szvetsge s a Zldek eltt. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhárultak a bürokratikus akadályok a koalíciós tárgyalások megkezdése elől Németországban, miután a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek után tegnap a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezető testületei is áldásukat adták a hárompárti szövetségre. 

A pártok vezetői az elmúlt hetekben többször is tárgyalóasztalhoz ültek, hogy feltárják a hárompárti együttműködés, az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció lehetőségeit, és már múlt hét pénteken megegyeztek abban, hogy elindítják a hivatalos koalíciós tárgyalásokat 

– ehhez azonban további párttagok hozzájárulására is szükség volt. Az SPD vezető testületei már pénteken, a Zöldek pedig vasárnap egyeztek bele a koalíciós tárgyalások megkezdésébe.

Christian Lindner pártelnök a berlini sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a liberálisok vezetői kivétel nélkül a koalíciós tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást. 

– A liberálisok csak akkor léphetnek kormányra a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel, ha sikerül kidolgozni egy megállapodást, amely minden elemében szolgálja Németországot, megteremti a lehetőséget a társadalom, a gazdaság és az állam átfogó modernizációjához 

– fejtette ki. Az FDP vezetője továbbá hangsúlyozta: a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményei alapján a következő német kormánynak a politikai közép kormányának kell lennie, és nem lehet szó baloldali fordulatról. Christian Lindner hozzátette azonban azt is, hogy a választáson győztes SPD, a Zöldek és az FDP nem egymás természetes szövetségesei, és mutatkoznak is jelentős különbségek az elképzeléseik között. 

Christian Lindner, az FDP elnöke Fotó: Clemens Bilan

A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás, Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt tervei szerint viszont ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig megalakul az új kormány. 

Borítókép: Olaf Scholz az SPD kancellárjelöltje, Annalena Baerbock és Robert Habeck, a Zöldek társelnökei, valamint Christian Lindner, az FDP elnöke közös sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. október 15-én Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.