időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások Németországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Deutsche Welle
2021.10.18. 20:49
Elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások Németországban

Elhárultak a bürokratikus akadályok a koalíciós tárgyalások megkezdése elől Németországban, miután a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek után tegnap a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezető testületei is áldásukat adták a hárompárti szövetségre. 

A pártok vezetői az elmúlt hetekben többször is tárgyalóasztalhoz ültek, hogy feltárják a hárompárti együttműködés, az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció lehetőségeit, és már múlt hét pénteken megegyeztek abban, hogy elindítják a hivatalos koalíciós tárgyalásokat 

– ehhez azonban további párttagok hozzájárulására is szükség volt. Az SPD vezető testületei már pénteken, a Zöldek pedig vasárnap egyeztek bele a koalíciós tárgyalások megkezdésébe.

Christian Lindner pártelnök a berlini sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a liberálisok vezetői kivétel nélkül a koalíciós tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást. 

– A liberálisok csak akkor léphetnek kormányra a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel, ha sikerül kidolgozni egy megállapodást, amely minden elemében szolgálja Németországot, megteremti a lehetőséget a társadalom, a gazdaság és az állam átfogó modernizációjához 

– fejtette ki. Az FDP vezetője továbbá hangsúlyozta: a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményei alapján a következő német kormánynak a politikai közép kormányának kell lennie, és nem lehet szó baloldali fordulatról. Christian Lindner hozzátette azonban azt is, hogy a választáson győztes SPD, a Zöldek és az FDP nem egymás természetes szövetségesei, és mutatkoznak is jelentős különbségek az elképzeléseik között. 

Christian Lindner, az FDP elnöke Fotó: Clemens Bilan

A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás, Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt tervei szerint viszont ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig megalakul az új kormány. 

Borítókép: Olaf Scholz az SPD kancellárjelöltje, Annalena Baerbock és Robert Habeck, a Zöldek társelnökei, valamint Christian Lindner, az FDP elnöke közös sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. október 15-én Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber