időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Merkel kérte Putyin közbenjárását a lengyel válság rendezéséhez

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.10. 14:04 2021.11.10. 15:08
Merkel kérte Putyin közbenjárását a lengyel válság rendezéséhez

Angela Merkel német kancellár kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását a lengyel–belarusz határon kialakult helyzet rendezéséhez 

– közölte szerdán a német kormányfő szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a lengyel–belarusz határon kialakult migrációs helyzetről. A kancellár hangsúlyozta: 

embertelen és teljesen elfogadhatatlan, hogy a belarusz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen.

Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél. A német kormány az utóbbi napokban több alkalommal jelezte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Vlagyimir Putyin összehangolt tevékenységének tulajdonítja a lengyel–belarusz válságot.

Így például Hors Seehofer szövetségi belügyminiszter egy keddi interjúban kifejtette: az EU külső határának lengyel–fehérorosz szakaszán zajló fejlemények valójában a minszki és a moszkvai vezetéstől kiinduló, és az EU, különösen pedig Németország destabilizálását célzó „hibrid fenyegetést” jelentenek.

Borítókép: A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közreadott videófelvételről készített képen migránsok a lengyel–belarusz határ belarusz oldalán, a lengyelországi Kuznica közelében 2021. november 8-án ( Fotó: MTI/EPA/Lengyel nemzetvédelmi minisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.