„Miért nem mondja csupán azt, hogy Brüsszel magunkra hagyott minket?”

Heves szóváltásba keveredett Kiriákosz Micotákisz és egy holland újságírónő a görög migrációs politika miatt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 10. 15:06
Micotakisz, Kiriakosz
Athén, 2019. július 7. A görög választásokon gyõztes Kiriakosz Micotakisz, az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párt vezetõje sajtótájékoztatót tart az elõrehozott parlamenti választások napján, 2019. július 7-én a párt athéni központjában. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) párt vezetõje elismerte vereségét Micotakisszal szemben. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves szóváltásba keveredett egy holland újságíróval Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy kedd esti sajtótájékoztatón, amelyet holland partnerével, Mark Ruttével tartott közösen. Ingeborg Beugel egyenesen felszólította a görög kormányfőt, hagyja abba a hazudozást arról, hogy nem fordítja vissza illegálisan azokat a bevándorlókat, akik Görögországba igyekeznek.

– Elsöprő bizonyítékok léteznek a bevándorlók visszafordításáról, ön pedig egyfolytában tagadja ezt, és hazudozik. Ez nárcisztikus visszaélés – fogalmazta meg élesen bírálatát az aktivista szerepébe bújt újságírónő.

– Miért nem képes őszinte lenni? Miért nem mondja egyszerűen azt, hogy Brüsszel magunkra hagyott minket, hat évet vártunk, és senki sem tett semmit a menekültek áthelyezésére, ezért most keményen és brutálisan lépünk fel velük szemben?

– folytatta a kritizálást Ingeborg Beugel.

– Megértem, hogy Hollandiában az újságírói kultúra része, hogy egyenes kérdéseket tesznek fel a politikusoknak, amit nagyon tisztelek. Azt azonban nem fogadom el, hogy ebben a teremben engem vagy a görög embereket vádolja meg olyan kijelentésekkel, amelyek nincsenek alátámasztva, miközben ez az ország példátlan intenzitású migránsválsággal néz szembe – vágott vissza Kiriákosz Micotákisz. A konzervatív vezető hozzátette, hogy Görögország valóban feltartóztat Törökországból érkező hajókat, mivel az uniós szabályozás értelmében erre joga van.

– Görögország helyett azokat kellene hibáztatnia, akik eszközként használják fel a migrációt, és kétségbeejtő helyzetbe taszítják azokat az embereket, akik már egy biztonságos országban vannak

– tette hozzá a görög miniszterelnök arra utalva, hogy Törökországban már nem éri veszély a menekülteket.

Szigorú migrációs politikájának részeként Görögország egyébként nemrég épített meg egy negyven kilométer hosszú kerítést a Törökországgal közös határán.

 2015-ben, a szíriai menekültválság idején ugyanis az ország már megtapasztalta a migrációs áradatot, és nem akarja, hogy az események megismétlődjenek. 2015-ben mintegy 860 ezer illegális bevándorló érkezett Görögország szárazföldi és tengeri határaihoz Törökország felől, ez a szám azóta minden évben fokozatosan csökkent, különösen a 2019-ben hatalomra került konzervatív kormány határozott fellépése miatt. Míg abban az évben még 75 ezer illegális határátlépési kísérlet történt, tavaly 15 ezer – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból.

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Thanszisz Sztavrakisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.