Miloš Zeman kormányfővé nevezte ki Petr Fialát

A cseh államfőnek ugyanakkor a 17 miniszterjelölt közül egy ellen vannak kifogásai.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 28. 12:42
ZEMAN, Milos; FIALA, Petr
Lny, 2021. november 28. Petr Fiala, a Polgri Demokratikus Prt elnke (b), miutn Milos Zeman cseh llamf kormnyfv nevezte ki a kzp-csehorszgi Lnyban 2021. november 28-n. Zeman koronavrustesztje hrom nappal korbban poztiv lett, ezrt a kinevezs idejn tltsz fallal volt elszigetelve Petr Fialtl s a hivatalos ceremnia tbbi rsztvevjtl. MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman Fotó: Vondrus Roman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miloš Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét a közép-csehországi Lányban. Petr Fiala azonnal letette az alkotmány által előírt hivatalos esküt.

 Miloš Zeman kijelentette, hogy 

hétfőtől kezdve december 13-ig külön-külön találkozni akar a miniszterjelöltekkel, azután megnyílik az út az új kormány megalakulásához.

Korábban Zeman közölte, hogy a 17 miniszterjelölt közül egy ellen vannak kifogásai. Az elnök nevet nem mondott, de a sajtó szerint Jan Lipavsky kalózpárti külügyminiszter-jelöltről van szó. Ezt hivatalosan nem cáfolták, de nem is tagadták. Petr Fiala azt mondta, hogy már tájékoztatta az elnököt a jelöltekről. Ismételten leszögezte, hogy kiáll miniszterjelöltjei mellett.

Az 57 éves jobboldali politikus kormányfői kinevezése az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartásával zajlott, minden résztvevő FFP3-as maszkot viselt. Tekintettel arra, hogy Miloš Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett és kéthetes karanténba kellett vonulnia, az államfő és az általa kinevezett kormányfő közvetlenül nem találkozhatott. Miloš Zeman a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől. A két politikus között így biztosítva volt a vizuális kapcsolat és beszélni is tudtak egymással.

Petr Fiala kinevezésével Csehországnak néhány hétig két kormányfője lesz: Andrej Babiš, az ügyvezető, Petr Fiala pedig a kinevezett miniszterelnök. Az alkotmány szerint a tényleges hatalom az új kormány hivatalos kinevezéséig az ügyvezető kormány kezében van. 

Petr Fiala azt nyilatkozta, hogy kormánya december közepén szeretné átvenni az ország irányítását.

Fiala az új ötpárti cseh kormánykoalíció közös kormányfőjelöltje volt. Ezt a koalíciót az októberi csehországi képviselőházi választásokat megnyerő Spolu hármas szövetség és a vele közösen kormányt alakító kétpárti PirSTAN szövetség alkotja. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést. 

A cseh politikus 1964. szeptember elsején született a dél-morvaországi Brünnben (Brno). Politológusként a brünni Masaryk Egyetem professzora, 2004 és 2011 között az egyetem rektora volt. Parlamenti képviselői mandátumát 2013-ban szerezte, 2014-ben megválasztották a Polgári Demokratikus Párt elnökévé. Petr Nečas kormányában 2012–2013-ban oktatásügyi miniszterként dolgozott, 2017 és 2021 között a képviselőház alelnöke volt. Petr Fiala nős, három gyermeke van.

Borítókép: Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke (b), miután a cseh államfő kormányfővé nevezte ki a közép-csehországi Lányban 2021. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.