Nem fejeződött be határidőre a glasgow-i klímacsúcs

A legintenzívebb egyeztetések többek között az éghajlatvédelmi intézkedések finanszírozásáról zajlanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 13. 11:01
GUTERRES, Antnio
Glasgow, 2021. november 11. Antonio Guterres ENSZ-fõtitkár az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülésén (COP26) Glasgow-ban 2021. november 11-én. MTI/EPA/Robert Perry Fotó: Robert Perry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több órával a péntek esti határidő után sem született még meg a végleges megállapodás az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülésén (COP26).

A múlt hétfőn kezdődött értekezletnek, amelyen csaknem kétszáz ország vesz részt, elvileg pénteken, helyi idő szerint 18 órakor, közép-európai idő szerint 19 órakor kellett volna befejeződnie, de a tárgyalóküldöttségek még késő este is az egyezménytervezet végső változatán dolgoztak.

Egybehangzó hírek szerint a legintenzívebb egyeztetések a fosszilis üzemanyagok használatának leépítéséről és a klímavédelmi intézkedések finanszírozásáról zajlanak. Pénteken napvilágot látott egy megállapodástervezet, de abban még több száz olyan kitétel volt, amely szögletes zárójelben szerepelt; a nemzetközi diplomáciai egyezmények kidolgozásának gyakorlatában ez a még vitatott, le nem zárt kérdésköröket jelzi. Szakértők hangsúlyozzák, hogy az eddigi COP-értekezletek szinte minden esetben túlnyúltak az előzetes menetrendben meghatározott határidőkön.

A Downing Street pénteken késő este ismertetett tájékoztatása szerint Boris Johnson, a vendéglátó brit miniszterelnök telefonon beszélt a COP26 társelnöki tisztségét betöltő Olaszország kormányfőjével, Mario Draghival, akivel megállapították, hogy 

elsősorban a finanszírozási kérdésekben, különösen a fejlett ipari államok által a klímavédelemre fordítandó évi százmilliárd dolláros kiadási célkitűzés ügyében kell haladást elérni, emellett ambiciózusabb célokat kell kijelölni a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére.

Johnson és Draghi a londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint megállapodott abban is, hogy személyesen igyekeznek közbenjárni a két ország és többi részt vevő állam tárgyalóküldöttségeinél a glasgow-i klímacsúcs eredményes befejezése érdekében.

Brazil, Paraguay, Uruguay és Argentína olyan javaslatot terjesztett be péntek este, hogy a végleges megállapodás tűzze ki célként egy nemzetközi bizottság létrehozását a fejlett országok által vállalt évi százmilliárd dolláros klímavédelmi ráfordítási cél teljesítésének ellenőrzésére. A COP26-tanácskozáson jelen lévő szakértők a médiának nyilatkozva nem zárják ki, hogy az értekezlet a hétvégén is folytatódik.

Borítókép: Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 26. ülésén Glasgow-ban 2021. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.