időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Peking ellenzi Tajvan részvételét a demokrácia-csúcstalálkozón

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.24. 13:27 2021.11.24. 14:05
Peking ellenzi Tajvan részvételét a demokrácia-csúcstalálkozón

Peking szerdán kifogást emelt az ellen, hogy Joe Biden amerikai elnök több mint száz ország mellett meghívta a Kína által saját területének tekintett Tajvant is arra a virtuális csúcstalálkozóra, amelynek központi témája a demokrácia lesz. Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján tolmácsolta Peking határozott ellenkezését. A szóvivő továbbá felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne játsszon össze a Tajvan függetlenségét propagáló szakadárokkal.

Tajvannak nincs más nemzetközi jogi státusa, csakis az, hogy Kína szerves része

– húzta alá Csao.

Kína a december 9-én és 10-én megrendezendő virtuális találkozóra nem kapott meghívást. Tajpej szerdán megköszönte a meghívást. „E csúcstalálkozónak köszönhetően Tajpej megoszthatja tapasztalatait a demokrácia terén elért sikereit illetően” – jelentette ki Xavier Chang, a tajpeji elnöki hivatal szóvivője.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Októberben a kínai légierő rekordszámú harci gépet küldött a sziget légvédelmi zónájába. Peking részéről a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott „összejátszásának” tulajdonították.

Borítókép: Tajvan zászlója a szentszéki képviseleti iroda épületén Rómában (Fotó: Reuters/Remo Casilli)