Putyin: Alaptalanok az orosz katonai invázióról szóló hírek

Az orosz elnök hangsúlyozta: semmi közük a Belarusz határainál kialakult migrációs válsághoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 13. 11:26
Szevasztopol, 2021. november4. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz polgárháború (1918-1922) áldozatai emlékére tartott megemlékezésen a Krím-félszigeten lévõ Szevasztopolban 2021. november 4-én. Az orosz államfõ beszédében leszögezte, hogy a Krím "mindörökké összefonódott Oroszországgal". Ukrajna visszaköveteli az Oroszország által tõle 2014-ben elcsatolt félszigetet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtják Orosz Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem tervez saját hadgyakorlatot a Fekete-tengeren, válaszul az ott folyó, nem tervezett NATO-manőverekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin egy szombati tévéinterjúban.

– Tény, hogy védelmi minisztériumunk javasolta, tartsunk mi is nem tervezett hadgyakorlatot a Fekete-tenger medencéjében, de én úgy vélem, ez nem lenne célszerű, és nincs szükség tovább élezni a feszültséget ott. Ezért az orosz védelmi minisztérium megelégszik a harci repülőgépek és hadihajók kísérésével

– mondta az orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című műsorban. Putyin vészjóslónak nevezte azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint Oroszország katonai invázióra készül Ukrajna ellen. Megismételte, hogy az orosz katonai erők mozgása az ország felségterületén senkiből sem válthat ki aggodalmat, ez senki számára sem jelent fenyegetést. Az orosz elnök szerint ugyanakkor komoly próbatétel Oroszország számára, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei stratégiai légierőt is bevetnek a fekete-tengeri hadgyakorlatokon.

Vlagyimir Putyin Moszkva a Belarusz és az Európai Unió határainál kialakult migrációs válságról is szót ejtett, hangsúlyozván: ahhoz Oroszországnak nincsen semmi köze.

– Mindenki mindenféle indok nélkül, és minden alkalmat megragadva felelőssé próbál tenni bennünket

– mondta az orosz elnök. Hozzátette: orosz légitársaságok nem szállítottak migránsokat Belaruszba. Szerinte a migrációs válságot a nyugati, ezen belül az európai országok hozták létre, és ennek politikai, gazdasági és katonai okai vannak. Putyin reményét fejezte ki, hogy Belarusz nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket.

Lukasenka, mint a tranzitország elnöke, természetesen utasítást adhat európai szállításaink megállítására. De ez a tranzitmegállapodásunk megsértése lenne. Remélem, erre nem kerül sor

– mondta.

Az orosz elnök egyenes utalást tett rá, hogy német-belarusz közvetlen párbeszéddel talán megoldható lenne a kialakult válság. – Úgy vettem ki az Aljakszandr Lukasenkával és Angela Merkel kancellárral folytatott beszélgetésekből, hogy a két vezető kész arra, hogy tárgyaljon egymással – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Krím félszigeten lévő Szevasztopolban 2021. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.