Putyin egységre szólította fel Oroszországot krími látogatásán

Az orosz elnök a nap folyamán online tanácskozott Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 04. 19:26
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szevasztopol, 2021. november4. Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsõbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én. MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egységre szólította Oroszországot a Krím félszigeten csütörtökön tett látogatása során. Putyin az orosz polgárháború (1918–1922) áldozatai emlékére tartott megemlékezésen vett részt Szevasztopolban. Arról beszélt a rendezvényen, hogy a Krím földjét orosz katonák vére áztatta. 

Beszédében az orosz elnök újfent leszögezte, hogy a Krím mindörökké összefonódott Oroszországgal.

Ukrajna visszaköveteli az Oroszország által 2014-ben elcsatolt félszigetet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtják Oroszországot az annexió miatt. Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen.

Dmitri Oreskin ismert orosz politológus az Eho Moszkvi független rádiónak nyilatkozva úgy értékelte Putyinnak a nemzeti egység napja alkalmából tett krími látogatását, mint egy kissé esetlen kísérletet arra, hogy felelevenítse az Oroszország és a Krím félsziget 2014-es „újraegyesítését” övező euforikus hangulatot, amely időközben jelentősen alábbhagyott. Mint mondta, az emberek most azt várják az orosz vezetőtől, hogy kezelje a helyi problémákat, a többi között a szegénység jelentette kihívásokat.

Az orosz elnök a nap folyamán online tanácskozott Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából. 

A megbeszélésen mindenekelőtt gazdasági kérdések kerültek elő. Raman Halovcsenka belarusz miniszterelnök például arról számolt be, hogy 2022 júliusáig kidolgozhatják a közös gázpiac alapelveit. Lukasenka pedig felvetette egy médiaholding létrehozását a közös szövetségi állam számára.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.