Sebastian Kurzot megfosztották mentelmi jogától

A volt osztrák kancellár ellen korrupció gyanúja miatt folytat vizsgálatot az államügyészség.

Forrás: MTI2021. 11. 18. 21:42
KURZ, Sebastian
Bcs, 2021. oktber 9. Sebastian Kurz osztrk kancellr bejelenti lemondst a bcsi kancellria hivatalban 2021. oktber 9-n. A gazdasgi s korrupcis gyekkel foglalkoz osztrk llamgyszsg hrom napja hzkutatst rendelt el a kancellri hivatalban, a kormnyz Osztrk Npprt (VP) kzpontjban s a pnzgyminisztriumban, a kancellrral szemben korrupcis vdak fogalmazdtak meg. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák parlament csütörtökön megfosztotta mentelmi jogától Sebastian Kurz volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot.

A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták, arra hivatkozva, hogy ez szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről. A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatja munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Borítókép: Sebastian Kurz a lemondásának bejelentése közben. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.