Stratégia nélküli kiútkeresés Romániában

A lapunknak nyilatkozó szakértő egy nagyon rossz pókerjátékoshoz hasonlította a román államfőt.

IOHANNIS, Klaus
Brüsszel, 2019. október 18. Klaus Johannis román államfõ érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszûnésérõl elõzõ nap született megállapodás áll. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagyon rossz pókerjátékoshoz hasonlította Klaus Johannis román államfőt Vladimir Ionaș bukaresti politikai elemző. 

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló elnöknek nincs stratégiája az utóbbi harminc év egyik legmélyebb politikai válságának megoldását illetően. 

A jelenlegi ügyvivő kabinet fő erejét képező PNL hétfő este úgy döntött, hogy Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök visszaadja kormányalakítási megbízását. Florin Cîţu PNL-elnök közölte: növelni fogják a párt kormányalakítási mozgásterét, és valamennyi demokratikus párttal tárgyalásokat kezdenek. Eddig a PNL egy kisebbségi kabinet támogatását próbálta megszerezni, mostantól ismét a többségi koalíció kialakítása a cél.

Sajtóinformációk szerint az ellenzi szociáldemokraták csak akkor lépnek koalícióra a PNL-lel, ha ők adják a miniszterelnököt. Így továbbra is a korábbi hárompárti együttműködés újraélesztése a legvalószínűbb, azaz a PNL, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség koalíciójának kiegészülése a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR). A kormányalakítási megbízás visszaadása után Johannis várhatóan csak akkor rendez újabb kormányalakítási egyeztetést a pártokkal, ha sikerül kormánytöbbséget kialakítaniuk a parlamentben. Addig az október ötödikén megbuktatott Cîţu-kabinet ügyvivőként kormányozza az országot.

Vladimir Ionaș elemző szerint Klaus Johannis államfő és a PNL a legfőbb oka az immár mintegy két hónapja tomboló politikai válságnak.

Hozzátette: az elnök népszerűségi mutatóin jól látszik mindez, közel hétéves elnöksége alatt most mérik a legalacsonyabb bizalmi indexet Johannisnak. 

– Attól a pillanattól kezdve, hogy az USR megszavazta a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt, a nemzeti liberálisok és Johannis egy nagyon gyenge pókerjátékos teljesítményét nyújtották. Hosszan, kitartóan blöfföltek úgy, hogy egyetlen, halvány stratégiát sem vázoltak fel. Úgy tűnik, az államfőnek jelenleg sincs stratégiája, ennek pedig a polgárok a legfőbb kárvallottjai

– fogalmazott Vladimir Ionaș.

Közben rekordot döntött a koronavírusban elhunytak száma Romániában: az utóbbi 24 órában 591, koronavírusos fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Az új megbetegedések száma ugyanakkor enyhén csökken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.