időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Több tucat fertőzött érkezhetett Hollandiába légi járatokkal Dél-Afrikából

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.27. 08:45 2021.11.27. 14:07
Több tucat fertőzött érkezhetett Hollandiába légi járatokkal Dél-Afrikából

Több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán 

−közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint most minden pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék vannak-e közöttük olyanok, akik 

a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

Mintegy hatszáz légi utas érkezett pénteken két KLM-járat fedélzetén Dél-Afrikából. A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatokat a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térséggel, ugyanakkor a már úton lévő repülőgépeket fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá és karanténba helyezték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

Borítókép: Autós torkából vesz vizsgálati mintát egy egészségügyi dolgozó egy rotterdami utcai tesztelő ponton 2020. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)