Washington Haiti elhagyására biztatja az amerikaiakat a súlyosbodó válság miatt

A karib-tengeri országban csütörtökön zárva tartottak a benzinkutak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 11. 21:00
Haitian Refugees at Camp
541678830 Fotó: Steven D Starr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium arra biztatja az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Haitit az ország egyre romló közbiztonsági helyzete és a súlyos üzemanyaghiány miatt, ami a kórházak, iskolák, közösségi közlekedési eszközök, internetszolgáltatók és a bankok működését is megnehezíti.

A karib-tengeri országban csütörtökön zárva tartottak a benzinkutak. 

Ahol lehet kapni, ott egy liter benzin ára csaknem négy dollár (1200 forint). A 11 milliós lélekszámú országban az üzemanyaghiány drámaian megnövelte az élelmiszerárakat is, a lakosság több mint hatvan százaléka pedig napi két dollárnál (620 forintnál) kevesebb jövedelemből él.

A haiti kormány és rendőrség egyre nehezebben tartja kordában azokat a bűnbandákat, amelyek heteken át megbénították a helyi üzemanyag-elosztó terminálokat. Nem világos, hogy ténylegesen hány amerikai állampolgár tartózkodik a szigetországban, mivel nem kötelesek regisztrálni a konzuli szolgálatnál külföldi utazásaik előtt.

A külügyi tárca figyelmeztetésére azt követően került sor, hogy az amerikai és haiti hatóságok egy Ohio állambeli keresztény segélyszervezet, a Christian Aid Ministries misszionárius csoportjának 17 tagját próbálják épségben kimenekíteni. A csoport tagjait, köztük öt gyermeket és egy kanadai állampolgárt, a 400 Mawozo nevű haiti bűnbanda rabolta el október 16-án, akik foglyul ejtették a csoport haiti sofőrjét is.

Borítókép: Haiti menekültek Guantánamo közelében, Kuba  (Fotó: Corbis/ Getty Images/Steve Starr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.