időjárás -2°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Zemant kiengedték a kórházból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.27. 17:08 2021.11.27. 17:20
Zemant kiengedték a kórházból

Miloš  Zeman cseh államfőt szombaton délután kiengedték a prágai Központi Katonai Kórházból, ahová csütörtök este szállították be pozitív koronavírustesztje miatt 

– jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24), amely élőben közvetítette az elnöki autókonvoj távozását a kórházból.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő megerősítette, hogy Miloš  Zeman vasárnap Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezi ki kormányfővé. Erre a hivatalos aktusra a korábbi tervek szerint pénteken került volna sor, de Zeman kórházba szállítása nyomán az államfő munkaprogramját lemondták. 

Az új kormányfő kinevezésére az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett kerül sor

– szögezte le a szóvivő.

Egyelőre nem világos, hogy milyen formában valósul meg az új kormányfő kinevezése

− mutat rá a cseh média. A hatályos szabályok szerint Zemannak is, mint minden fertőzött személynek, a pozitív teszt után két hétre karanténba kell vonulnia. 

Nagyon rossz jelzés lenne a közvélemény felé, ha ezalól az elnök felmentést kapna

– jelentette ki Pavla Svrcinová országos tiszti főorvos. Álláspontjával Adam Vojtech egészségügyi miniszter is egyetértett egy nyilatkozatában. Mindkettőjük szerint kizárt, hogy Zeman személyesen találkozzon Fialával.

Andrej Babiš ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádióban azt mondta: az új kormányfő kinevezése személyes találkozó nélkül is lehetséges. A kórházból Zemant szombaton egy mentőkocsi szállította a fővárostól mintegy 40 kilométerre fekvő Lányba, a cseh államfők vidéki rezidenciájába.

Az elnököt csütörtök délután tesztelték, miután a Központi Katonai Kórházból megérkezett Lányba. A teszt pozitív eredményt hozott, és bár az elnöknek nem voltak tünetei, azonnal vissza is szállították a prágai kórházba. 

Az orvosok a kórházban – megelőzésképpen – Covid elleni anyagokat adtak be az elnöknek

− közölte Jitka Zinke, az intézet szóvivője. A cseh államfő be van oltva, és már megkapta a harmadik, megerősítő adag vakcinát is. Miloš Zeman csak néhány órával korábban, csütörtök délelőtt hagyta el a kórházat, ahol október 10-től kezelték. Betegségének diagnózisát hivatalosan nem közölték. Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagjának nyilatkozata szerint Miloš Zemannak májzsugorodása van. A cseh államfő a prágai kórházat saját kérésére hagyta el − közölte az intézet. Lányban ezentúl a Senior Home Group magántársaság fogja felügyelni az elnök egészségét.

Az októberi csehországi képviselőházi választásokat a jobboldali Spolu hármaskoalíció nyerte, amely a harmadik helyen végzett PirSTAN koalícióval közösen akar kormányt alakítani. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést, és Fiala ismertette Zemannal a tervezett kormányának miniszterjelöltjeit.

Borítókép: Miloš Zeman cseh államfő (Fotó: Facebook/Miloš Zeman)