Belarusz válaszszankciókkal sújtja a nyugati államokat

Minszk nem nevezte meg az érintetteket, feltehetőleg uniós és brit légitársaságokról is szó lehet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 06. 16:37
LUKASENKA, Aljakszandr
Minszk, 2021. november 12. Aljakszandr Lukasenka fehrorosz elnk rszt vesz orszga biztonsgi tancsnak lsn Minszkben 2021. november 12-n. MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov Fotó: Nikolay Petrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz beutazási tilalommal és importkorlátozással válaszolt arra, hogy nyugati országok újabb szankciókat léptettek életbe vele szemben a migránsválság nyomán – közölte a minszki külügyminisztérium hétfőn. Emellett korlátozásokkal sújthatnak uniós és brit légitársaságokat, miután az Európai Unió az előző héten büntetőintézkedéseket szabott ki a Belavia belarusz állami légitársasággal szemben. A Belaviát azért szankcionálták, mert gépei állítólag migránsokat szállítottak a fedélzetükön az Európai Unió határaira destabilizációs céllal. A belarusz büntetőintézkedések célpontjait nem nevezték meg.

Az egyelőre meghatározatlan árukra vonatkozó importtilalommal Minszk azokat az országokat sújtja, amelyek büntetőintézkedéseket szabtak ki rá. Az érintetteket nem nevezték néven.

A minszki külügyminisztérium közölte: Belarusz egyúttal tovább építi gazdasági kapcsolatait a szomszédos Oroszországgal.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia a múlt héten újabb szankciókat léptetett életbe Belarusszal szemben. A vádak szerint Belarusz segített közel-keleti állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán. A határhoz közeli belarusz erdőségekben hetek óta emberek ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unióba. Csak Lengyelország határain körülbelül negyvenzer illegális határátlépési kísérlet történt, közülük 8900 novemberben. A nyugati országok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a szankciókat, amelyekkel a 2020. augusztusi belarusz elnökválasztást követő tiltakozások eltiprását követően sújtották. Lukasenka tagadja ezt.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (Fotó: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.