Csíkszereda polgármestere: december 1-jén meg kell adni a tiszteletet

Korodi Attila azokra a támadásokra reagált csütörtökön közösségi oldalán, amelyek a közösségi médiában érték amiatt, hogy december elsején piros-sárga-kék színűre világíttatta ki a székelyföldi város főterén álló művelődési ház épületét.

2021. 12. 02. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csíkszereda polgármestere szerint hivatalának a román állam ünnepén meg kell adnia a kellő tiszteletet. Korodi Attila azokra a támadásokra reagált csütörtökön közösségi oldalán, amelyek a közösségi médiában érték amiatt, hogy december elsején piros-sárga-kék színűre világíttatta ki a székelyföldi város főterén álló művelődési ház épületét.

Az erdélyi magyarság körében évek óta vita tárgya, hogy a közösség képviselői miképpen viszonyuljanak Románia nemzeti ünnepéhez. December elsején ugyanis azt ünneplik, hogy 1918-ban az erdélyi, bánsági és magyarországi románok képviselői gyulafehérvári nagygyűlésükön – önrendelkezési jogukra hivatkozva – határozatot fogadtak el az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről. A gyulafehérvári nyilatkozat teljes szabadságot, anyanyelvű közigazgatást és igazságszolgáltatást, valamint arányos képviseletet ígért a Romániához csatlakozó népeknek. A nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó kitételei azóta sem teljesültek.

A Csíkszereda élére tavaly ősszel választott elöljáró – aki korábban a román kormány környezetvédelmi minisztere is volt – kijelentette: december elseje a magyar közösség számára nem ünnep, és mindaddig nem is lesz ünnep, amíg a többségi nemzet nem tartja be a Gyulafehérváron vállaltakat. 

Hozzátette azonban, hogy Csíkszereda közösségének román anyanyelvű tagjai is vannak, és a polgármesteri hivatalnak a román állam ünnepén meg kell adnia a tiszteletet. „Ez a tisztelet nem egyenlő az elfogadással, és soha nem szabad egyenlő legyen a feladással! A tisztelet a jövőépítés alapja, és pontosan annyira fontos, amennyire a magyar közösség számára fontosak az 1918 decemberében Gyulafehérváron vállaltak” – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester.

Korodi Attila arra is kitért, hogy a prefektusi hivatal kérésére kapott piros-sárga-kék kivilágítást december elsején a művelődési ház. Megemlítette azonban, hogy október 23-án a város történetében először a magyar nemzeti színekkel világították meg az épületet. Arra is emlékeztetett, hogy a városháza a megszokott március 15-i és október 23-i megemlékezések mellett idén augusztus 20-án és október 6-án is ünnepséget, megemlékezést szervezett, és társszervezője volt a trianoni évfordulón tartott megemlékezésnek is.

„Hiszem és vallom, hogy minden egyes lehetőséget meg kell ragadni, hogy megéljük nemzeti identitásunkat, hagyományainkat, gyökereinket, mind a mindennapokban, mind ünnepségeken, megemlékezéseken” – jelentette ki a polgármester.

 A 38 ezer lakosú Csíkszeredában a 2011-es népszámláláson a lakosság 81,5 százaléka vallotta magát magyarnak, 17,4 százaléka pedig románnak.

Borítókép: A művelődési ház épülete (Fotó: Korodi Attila hivatalos Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.