Drasztikusan zuhan Boris Johnson támogatottsága

Újabb botrány a brit kormányfő körül: a vádak szerint kvízestet tartott tavaly, az országos karantén alatt.

2021. 12. 13. 14:15
JOHNSON, Boris
London, 2021. december 9. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. december 8-án. A brit kormányfõ bocsánatot kért egy kiszivárgott videófelvételért, amelyen a londoni kormányfõi hivatal munkatársai a koronavírus-járvány megfékezésére tavaly karácsony elõtt elrendelt korlátozásokon nevetgélnek. MTI/AP/AFP Pool/Adrian Dennis Fotó: Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sunday Mirror brit lap vasárnap késő este megjelentetett egy fotót Boris Johnsonról, amely állításuk szerint azt bizonyítja, hogy a brit miniszterelnök megszegte a tavaly év végén bevezetett szigorú karantént. 

A fényképen a miniszterelnök és két kollégája látható, amint éppen karácsonyi kvízestet tartanak a londoni kormányfői hivatalban (Downing Street), miközben az állampolgárok millióinak megtiltották, hogy az ünnepek alatt más háztartásban élőkkel találkozzanak.

– Mit látunk ezen a képen? Azt hogy az egyébként virtuális kvízesten a miniszterelnök 10-15 percre élőben bejelentkezett, hogy köszönetet mondjon a kollégáinak a munkájukért – védte meg Boris Johnsont Nadhim Zahawi oktatásügyi miniszter. Hozzátette: a kormányfő tiszteletben tartja a koronavírus ellen bevezetett intézkedéseket, és szó szerint minden órában azon dolgozik, hogy átvészeljék a járványt.

Ahogyan lapunk is megírta, a brit kormány már a múlt héten súlyos botrányba keveredett amiatt, hogy egy kiszivárgott videófelvétel tanúsága szerint a Downing Street munkatársai december 18-án illegális karácsonyi bulit tartottak. 

Ugyan a miniszterelnök vizsgálatot indított az ügyben, az ellenzék és a lakosság egy része is felháborodásának adott hangot Boris Johnson lemondását követelve.

Az elégedetlenséget pedig tovább szítja a vasárnap bemutatott fotó, amely „súlyosan aláássa a Downing Street múlt heti állítását, miszerint nem rendeztek összejöveteleket az országos karantén ideje alatt” – véli a Mirror napilap. 

– A többszörös tagadás ellenére most kiderült, hogy számos összejövetelt tartottak, és még maga a miniszterelnök is részt vett az ünnepi vetélkedőn – írta Twitter-oldalán Angela Rayner, az ellenzéki Munkáspárt alelnöke. 

Az Opinium piackutató cég szombaton közölt felméréséből pedig az derült ki, hogy a lakosság 57 százaléka már azelőtt követelte Boris Johnson lemondását, hogy magát a miniszterelnököt is megvádolták volna a koronavírus-járvány megfékezéséért bevezetett szabályok megszegésével. Ugyanez a közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy a Munkáspárt kilenc százalékponttal megelőzte a Konzervatív Pártot, előbbinek ugyanis 41, utóbbinak pedig 32 százalékot mértek. 

– A legutóbbi felmérésünk minden bizonnyal drasztikus esést mutat a Konzervatív Pártnál

 – közölte Adam Drummond, az Opinium politikai közvélemény-kutatási részlegének vezetője. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: Boris Johnson „a visszatérések királya”, aki már számos kritikus eredmény után visszaszerezte a népszerűségét.

– Hacsak nem tudják gyorsan megfordítani ezeket a számokat a konzervatívok, felmerülhet a kérdés, hogy a párt búcsút vesz-e a miniszterelnöktől

 – fűzte hozzá Adam Drummond.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kiszivárgott videó kapcsán a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. december 8-án (Fotó: MTI/AP/AFP Pool/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.