Japán űrturistát szállít Moszkva a nemzetközi űrállomásra

Hirano Jozo szerda reggel útnak indult a világűrbe, a Forbes kétmilliárd dollárra becsüli a vagyonát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 08. 12:32
Bajkonur, 2021. december 8. A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség sajtószolgálata által közreadott képen a Szojuz MSz-20 űrhajót egy Szojuz 2.1a hordozórakétával összekapcsolva felbocsátják a bajkonuri űrközpont kilövőállásáról 2021. december 8-án. A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség sajtószolgálata által közreadott képen a Szojuz MSz-20 űrhajót egy Szojuz 2.1a hordozórakétával összekapcsolva felbocsátják a bajkonuri űrközpont kilövőállásáról 2021. december 8-án. Az űrhajó utasai, Alekszandr Miszurkin orosz űrhajós, Majezava Juszaku japán divatmágnás, és Hirano Jodzo japán fotós-filmproducer elindultak a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. MTI/AP/Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség/Pavel Shvets Fotó: Pavel Shvets Forrás: MTI/AP/Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország több mint tíz év után szállít ismét űrturistát a Nemzetközi Űrállomásra: Maezava Juszaku japán divatmilliárdos és asszisztense, Hirano Jozo szerda reggel útnak indult a világűrbe a Szojuz MSz–20 űrhajón Bajkonurból. Az űrhajó, fedélzetén a két űrturistával és Alekszandr Miszurkinnal, a Roszkoszmosz állami űripari vállalat űrhajósával, várhatóan közép-európai idő szerint 15 óra 41 perckor kapcsolódik az űrállomáshoz. Maezava és a fotós-filmproducer Hirano, aki azt tervezi, hogy filmre veszi a „küldetést”, 12 napot tölt az űrben, és várhatóan december 20-án tér vissza a Földre.

– Meg akarom nézni a Földet az űrből. Meg akarom tapasztalni a súlytalanság élményét. Kíváncsi is vagyok, hogyan fog megváltoztatni a világűr, milyen leszek az utazás után – mondta keddi sajtótájékoztatóján a milliárdos, aki divatáru-kereskedésből tett szert a Forbes magazin által kétmilliárd dollárra (650 milliárd forint) becsült vagyonára.

Maezava egy százas listát is összeállított arról, hogy miket szeretne kipróbálni az űrben a legegyszerűbb napi dolgoktól a szórakoztató tevékenységeken át a komolyabb feladatokig. Ezekről be is számol majd a YouTube-on. Oroszország eddig hét civilt juttatott fel az űrállomásra. Charles Simonyi kétszer is járt ott, legutóbb, 2009-ben pedig Guy Laliberté kanadai üzletembert szállították az ISS-re. A Space Adventures amerikai vállalat szerint egy-egy ilyen utazás 50-60 millió dollárba kerülhet. A 46 éves Maezava egyébként Elon Musk SpaceX vállalatának első magánutasai között 2023-ban a Holdat készül megkerülni. A milliárdos arra a repülésre a magáé mellett még nyolc helyet bérelt ki.

Borítókép: A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség sajtószolgálata által közreadott képen a Szojuz MSz–20 űrhajót egy Szojuz 2.1a hordozórakétával összekapcsolva felbocsátják a bajkonuri űrközpont kilövőállásáról 2021. december 8-án. (Fotó: MTI/AP/Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség/Pavel Shvets)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.