Legalább ötvenen veszthették életüket az Egyesült Államokban pusztító tornádók miatt

Kentucky kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett, miután az állam nyugati részén súlyos állapotokat okozott a hurrikán.

Magyar Nemzet
2021. 12. 11. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas pusztítást végeztek az Egyesült Államok közép-nyugati régióját sújtó tornádók szombat hajnalban. A Kentucky állambeli Mayfield városát kifejezetten súlyosan érintette a természeti csapás − számolt be Andy Beshear kormányzó. 

Beshear rendkívüli állapotot rendelt el az állam nyugati területeire, a további károk elhárításának érdekében az nemzeti gárda és az állami rendőrség egységeit is kivezényelték az érintett megyékbe. Egy gyár épülete teljesen beszakadt, ennek kapcsán lehet a legtöbb halálos áldozatra számítani − mondta a kormányzó.

Az NOAA amerikai vihar előrejelző központja legalább 24 tornádóról számolt be, melyek Illinois, Kentucky, Arkansas, Tennessee és Missouri államokat érintették. Az észak-arkansasi Monette városában egy halottat és legkevesebb húsz sérültet jelentettek a hatóságok, miután a vihar egy idősek otthonát is elért. A bentlakók csapdába estek, mentésük folyamatosan zajlik.

Az illinoisi Edwardsvilleben az Amazon egy raktárát döntötte össze a tornádó, a bent rekedt dolgozók nyugodtan és a hatóságokkal együttműködően kezelik a helyzetet − nyilatkozta a CNN hírügynökségnek az egyik helyi lakos. 

Lesújtó látni, hogy mekkora kárt okozott a vihar az épületben annak tudatában, hogy közben emberek dolgoztak bent. 

− nyilatkozta Michael Fillback, a város rendőrkapitánya.

Az elvesztett emberéletek mellett a tornádók az infrastruktúrában is hatalmas károkat okoztak, rengeteg helyen számoltak be áram kimaradásokról. Előrejelzések szerint a vihar az ország keleti partja felé halad, így a hétvégén ezekben az államokban kiemelt felkészültséget vezetnek be. 

Borítókép: Katasztrófaelhárítók a romok között 2021. december 10-én, miután egy heves viharban beszakadt az Amazon internetes kereskedelmi vállalat elosztóközpontjának tetőszerkezete az Illinois állambeli Edwardsville-ben. (Fotó: MTI/AP/Jeff Roberson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.