Négy év börtönbüntetésre ítélték Aung Szan Szú Kjit

Mianmar egykori vezetőjét, ha minden vádpontban bűnösnek találják, több mint száz évre elítélhetik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, Deutsche Welle2021. 12. 06. 11:04
AUNG SZAN SZ KJI
Rangun, 2021. december 6. A 2021. december 6-án közreadott képen a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí, Mianmar demokráciapárti vezetője interjút ad ranguni otthonában 1996. július 12-én. 2021. december 6-án egy mianmari bíróság négy év börtönbüntetésre ítélte Aung Szan Szú Kjít, Mianmar korábbi államtanácsosát, aki ellen korábban az export-import szabályai, a koronavírus-járvány miatti előírások és államtitok megsértése, korrupció és a közrend megzavarására való felbujtás, illetve választási csalás miatt emeltek vádat. MTI/AP/Richard Vogel Fotó: Richard Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy mianmari különbíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit a koronavírus-járvány miatti előírások megszegésében és a közrend megzavarásában találtak vétkesnek – közölte a mianmari junta szóvivője, Zaw Min Tun a sajtóval hétfőn. A februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító 76 éves Nobel-békedíjas Aung ellen 12 ügyben emeltek vádat elmozdítása óta, egyebek között az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat. Sajtóértesülések szerint az ország volt vezetője házi őrizetben van és egyelőre nem tudni, mikor kell börtönbe mennie.

Eközben a hét végén újabb tüntetéseket tartottak az ország legnagyobb városában, Rangunban, ahol a hadsereg hatalomátvétele ellen békésen tiltakozó emberek közé katonai teherautó hajtott, szemtanúk és a megmozdulás szervezői szerint három embert halálra gázolva. A közösségi médiában megjelent felvételeken egy gyorsan hajtó kis katonai teherautót lehet látni, ahogy a menetelők tömege felé közelít hátulról. A videón a történtek helyszínéről menekülők kiabálását is lehet hallani. Egy szemtanú az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetés alig két perce kezdődött, amikor a katonai teherautó közéjük hajtott. Öt katona szállt ki a járműből és eredt az aktivisták nyomába, tüzet nyitva rájuk – tette hozzá a szemtanú, aki három élettelen embert látott a földön.

A junta célja egyértelmű: a lehető legnagyobb félelmet és pánikot akarja kelteni, és a legsúlyosabb fájdalmat, traumát és szenvedést akarja okozni, tekintet nélkül az áldozatokra. Azt üzeni, hogy bárkit, bármikor meg lehet ölni, őrizetbe venni, megverni vagy megsebesíteni pusztán azért, mert rosszkor volt rossz helyen

– közölte az ellenzéki árnyékkormány.

Ramanatan Balakrisnan, az ENSZ mianmari koordinátora közleményben a felelősök megbüntetését sürgette, az Egyesült Államok ranguni nagykövetsége szintén elítélte a történteket. A The Global New Light of Myanmar című kormánypárti napilap „törvénytelen zavargást” emlegetett, hozzátéve, hogy a hatóságok nyolc tüntetőt letartóztattak. A lap nem tett említést halálos áldozatokról.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte az egykori mianmari vezetőre kiszabott büntetést. „Politikailag motivált kirakatpernek” nevezte a bírósági eljárást, és Szú Kji azonnali szabadon bocsátását követelte.

A Szú Kji elleni ítélet újabb ajtót zár be a politikai párbeszéd lehetősége előtt Mianmarban, és ez csak tovább fogja mélyíteni a februári katonai hatalomátvétellel szembeni ellenérzéseket

– fogalmazott az emberi jogi főbiztos Genfben kiadott közleményében.

Michelle Bachelet közleményében kitért arra is, hogy a puccs óta a hadsereg több mint tízezer embert vett őrizetbe, és legalább 175 olyanról tudnak, aki a rossz bánásmód, illetve a kínzások következtében életét vesztette. A főbiztos követelte, hogy bocsássanak szabadon mindenkit, akit törvénytelenül vettek őrizetbe a mianmari hatóságok. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában szintén elítélte, és „politikai indíttatásúnak” nevezte az egykori mianmari vezetőre kiszabott börtönbüntetést.  Kijelentette: az ítélet „a demokrácia jelentős visszaesését mutatja, és újabb lépést jelent a jogállamiság lebontása és az emberi jogok további megsértése” felé Mianmarban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hadsereg cselekedetei a nép akaratának teljes elutasítását mutatják. Ezzel kapcsolatban elengedhetetlennek nevezete, hogy a katonai hatóságok lehetővé tegyék az ország gyors visszatérését a demokrácia útjára. A hadsereg februárban vette át a hatalmat, és Aung mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

Borítókép: a 2021. december 6-án közreadott képen a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji, Mianmar demokráciapárti vezetője interjút ad ranguni otthonában 1996. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Richard Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.