Nőtt az indonéziai vulkánkitörés halálos áldozatainak száma

Közel 3000 ház és 38 iskola rongálódott meg, a katasztrófa áldozatainak száma tizenötre emelkedett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 06. 11:49
Lumajang, 2021. december 5. A vulkáni hamuval borított erdőt nézi a mentőalakulatok egyik tagja az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörését követően Lumajang körzetben 2021. december 5-én. A természeti katasztrófa következtében legkevesebb tizenhárom ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. MTI/EPA/AMMAR Fotó: AMMAR Forrás: MTI/EPA/AMMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenötre emelkedett hétfőre az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörése halálos áldozatainak száma, további 27 ember eltűnt. Wawan Hadi, a helyi mentési alakulatok vezetője újságíróknak elmondta, hogy a szombati kitörés nyomán legalább 68-an szenvedtek égési sérüléseket. Hozzátette, hogy több mint 1500-an hagyták el otthonaikat, őket egyebek között mecsetekben és kormányzati épületekben szállásolták el. Abdul Muhari, a katasztrófavédelem szóvivője azt közölte,

56 embert szállítottak kórházba, és csaknem 3000 ház, illetve 38 iskola rongálódott meg.

A mentési munkálatokat nehezíti a füstölgő hamu, továbbá az is, hogy a lávafolyam lerombolt egy hidat a környéken, ahová így nehezen juttathatnak el orvosi segítséget. Hétfő reggel ugyanakkor újabb vulkanikus tevékenységet észleltek, ezért több területről kivonták a mentőcsapatokat.

Televíziós felvételeken az is látható, hogy sok helyen a hamu a házakat szinte teljesen betemette, csak a háztetők maradtak szabadon.

Az indonéziai földtani társaság szerint a vulkanikus hamu több mint négy kilométer hosszan terítette be a környéket, az állami tulajdonú AirNav légitársaság pedig azt tanácsolta a repülőgépeknek, hogy inkább Jáva északi része felé kerüljenek. A Semeru – másnéven Mahameru –, a legmagasabb jávai vulkán, amelynek legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el. Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található.

Borítókép: a vulkáni hamuval borított erdőt nézi a mentőalakulatok egyik tagja az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörését követően Lumajang körzetben 2021. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/AMMAR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.