Putyin telefonon egyeztetett Scholzcal és Macronnal

Szó esett az orosz biztonsági garanciaigényekről, valamint a karabahi és mali helyzet rendezéséről is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 21. 19:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz biztonsági garanciaigényekről tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfő − derült ki a Kreml sajtószolgálatának keddi közleményéből.

Az orosz vezető külön-külön tájékoztatta tárgyalópartnereit a hosszú távú, jogilag rögzített biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokról, amelyek kizárnák a NATO további keleti bővítését és a csapásmérő fegyverrendszerek telepítését az Oroszországgal szomszédos államokba.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Putyin azt hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra sem tartja be a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat. Mint mondta, az ukrán kormány ezekben rögzített kötelezettségeinek a teljesítésétől függ a „normandiai négyek” − Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország − újabb csúcstalálkozójának megrendezése.

A Macronnal folytatott megbeszélés során a felek megvitatták a karabahi rendezés ügyét és − francia kezdeményezésre − a Maliban kialakult helyzetet, ahol augusztus óta két katonai puccsot hajtottak végre.

Putyin kifejezte egyúttal reményét, hogy az orosz állami RT tévécsatorna minden diszkriminációtól mentesen működhet majd Franciaországban, mint a francia tömegtájékoztatási eszközök Oroszországban. A párizsi külügyi tárca korábban megtagadta az általa propagandaeszköznek tekintett RT France akkreditációját. 

Putyin, aki első alkalommal lépett kapcsolatba az új német kancellárral, köszöntötte Scholzot hivatalba lépésének alkalmából, Macront pedig a születésnapja alkalmából üdvözölte.

Borítókép: Orosz katona egy T72 tank tetején hadgyakorlat közben az oroszországi Rosztov környékén 2021. december 20-án. (Fotó: Reuters/Szergej Pivovarov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.