Radikalizálódott személyeket fogott el a rendőrség, akik meg akarták ölni a „hitetleneket”

A kihallgatás során egyikük beismerte, hogy a karácsonyi időszakban késes támadást akartak végrehajtani, meg akarták ölni a „hitetleneket”. A belügyminiszter azt írta az egyik közösségi oldalon, hogy Franciaországban továbbra is magas a terrorfenyegetettség – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 12. 10. 9:08
Calais, 2021. november 27. A magát 36 éves tunéziainak mondó Ali a Nagy-Britanniába igyekvõ illegális bevándorlók sátortáborában, az észak-franciaországi Calais-ben 2021. november 27-én. A migránsok a kedvezõ alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült megakadályozniuk a francia hatóságoknak egy, a karácsonyi időszakra tervezett terrortámadást, miután a Belső Biztonsági Főigazgatóság (DGSI) emberei letartóztattak két 23 éves fiatalembert, akik az Iszlám Állam nevében késeléses merényletre készültek. A történtekről beszámoló Le Parisien nevű lap információi alapján a DGSI az interneten váltott üzenetek alapján figyelt fel a két gyanúsítottra, akik a világhálón beszélték meg a részleteket a merényletről, melyet az ünnepi időszakban terveztek végrehajtani. A lap úgy tudja, hogy a két férfi az elmúlt hetekben személyesen is találkozott, és az volt a tervük, hogy az ünnepi időszakban egy frekventált helyen csapnak le, valamelyik plázában vagy bevásárlóutcában.

A két fiatalt két Párizzsal szomszédos megyében, Seine-et-Marne-ban és Yvelines-ben vették őrizetbe november 29-én, de csak most hozták nyilvánosságra a részleteket. A két radikális iszlamista ellen terrorista bűnszövetségben való részvétel miatt emeltek vádat és december 3-án bebörtönözték őket. Sajtóértesülések szerint az otthonukban végzett házkutatás során késeket, laptopokat és számítógépeket foglaltak le, amelyeken jelentős dzsihadista tartalmat találtak, ezekkel terjesztették a tanaikat.

Rendőrségi kihallgatása során az egyik gyanúsított beismerte, hogy az volt a terve, hogy meggyilkolja a „hitetleneket”, majd „mártírként” halt volna meg, mivel a rendőrök valószínűleg agyonlőtték volna. Azt is elismerte, hogy bűntársával együtt az Iszlám Állam nevében hajtották volna végre a terrortámadást. A Valeurs actuelles nevű hetilap úgy tudja, hogy az egyik fiatalember szerepelt a francia hatósági nyilvántartásban radikalizálódás miatt, sőt a párizsi fiatalkorúak bírósága 2019 áprilisában négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amit nem kellett leülnie, mert kiskorúnak vallotta magát – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A történtekre reagált Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki azt írta a Twitteren, hogy nem csökken a hatóságok ébersége, mivel Franciaországban továbbra is magas a terrorfenyegetettség, majd köszönetet mondott a Belső Biztonsági Főigazgatóság embereinek, akik letartóztatták a két személyt.

Franciaországban az idén ez volt a negyedik olyan eset, hogy a hatóságoknak sikerült egy tervezett terrortámadást meghiúsítaniuk, húsvét előtt egy anyát és négy lányát vették őrizetbe a rendőrök az ország déli részén lévő Béziers városában, a gyanú szerint a nők egy montpellier-i templomot vettek célba. A Le Parisien információi szerint a támadást húsvét hétfőre tervezték, és arról is beszámolt a lap, hogy az egyik lány még csak 15 éves volt. Sajtóértesülések szerint a nőknél tartott házkutatás során házi készítésű robbanószerkezeteket és azok gyártásához szükséges hozzávalókat találtak, valamint egy kard is volt a lakásban.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A magát 36 éves tunéziainak mondó Ali a Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók sátortáborában, az észak-franciaországi Calais-ben. A migránsok a kedvező alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.