„Rutinná vált az életünkben a védekezés”

– Az omikronhullám elején vagyunk – jelentette ki a francia kormányszóvivő tegnap. Ennek értelmében az országban egyre több járványügyi intézkedést hoznak, többek között kiterjesztik az oltást az 5 és 11 éves kor közötti gyerekekre is. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó kint élők szerint a franciák többsége elfogadja a szabályokat.

2021. 12. 23. 6:30
null
Saint-Quentin-en-Yvelines, 2021. december 21. Koronavírus elleni oltást adnak be egy oltóközpontban a Párizs közelében lévõ Saint-Quentin-en-Yvelines-ben 2021. december 21-én. A francia egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az eddigi egészségügyi igazolványt 2022. január elejétõl a kötelezõ oltási igazolvány váltja majd fel. A koronavírus omikron variánsának terjedése miatt az éttermek sem lesznek látogathatóak kizárólag negatív koronavírus-teszt bemutatásával az oltási igazolvány megléte nélkül. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A franciák betartják a szabályokat, ugyanis azt akarják, hogy minél előbb vége legyen a járványnak

 – emelte ki lapunk megkeresésére Matthieu, aki Saint-Tropez-ban lakik, de gyakran jár Párizsban is. Mint mondta, a többség elfogadja a korlátozó intézkedéseket, nem hibáztatja az államot, szerinte inkább a bevándorlók gerjesztik a tiltakozási hullámot. A franciaországi lakos ezzel arra a december 18-i megmozdulásra reagált, amikor is a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a védőoltás felvételét bizonyító igazolvány bevezetése, valamint a járványügyi korlátozások ellen tüntettek Párizsban. Hozzátette: kisebb településeken nem érződik annyira az oltásellenesség, mint a nagyobb városokban. Elmondta azt is, hogy az emberek mindenhol kötelezően hordják a maszkot, rutinná vált az életükben a védekezés, ugyanakkor a francia fővárosban a közlekedés „megbolondult”, mert mindenki autóval jár. A Rennes-ben élő Gergely hasonló véleményen van: 

szerinte a többség civilizáltan viseli a mindennapok korlátozásokkal kapcsolatos kihívásait. 

Mint mondta, az emberek belátják, hogy ha szeretnének kimozdulni, akkor muszáj beoltatni magukat, mert különben a bevásárlás kivételével a négy fal közé szorulnának. Hozzátette: ha valaki be van oltva, az élete sokkal könnyebb a védettségi igazolással a kezében. 

Kihívás azonban ezentúl is bőven akad majd Franciaországban: Olivier Véran egészségügyi miniszter tegnap a francia BFMTV-nek adott interjújában úgy fogalmazott: az adatok azt mutatják, hogy december végéig eléri a napi százezret a fertőzöttek száma Franciaországban az új, omikron variáns igen magas fertőzőképessége miatt. 

– Az adatok szerint a pozitív esetek mintegy húsz százaléka jelenleg a rendkívül fertőző omikron változattal hozható összefüggésbe 

– jelentette ki kedd este Gabriel Attal kormányszóvivő. Jean Castex miniszterelnök pedig úgy fogalmazott, hogy ezt a növekedést a fiatalok, különösen a 20–40 évesek körében tapasztalható fertőzöttség igen magas aránya okozza. Az egészségügyi miniszter tegnap be is jelentette, hogy lehetőség nyílik az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltására, ugyanakkor jelezte, hogy az emlékeztető oltást „egyelőre” nem terjesztik ki a serdülőkre.

Pár nappal korábban a francia egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az eddigi egészségügyi igazolványt 2022. január elejétől a kötelező oltási igazolvány váltja majd fel. A koronavírus omikron variánsának terjedése miatt az éttermek sem lesznek látogathatók negatív koronavírusteszt bemutatásával az oltási igazolvány megléte nélkül. Franciaországban már a hónap elején új utazási szabályokat léptettek életbe: az országba belépő személyeknek a származási országtól függően 24 vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigéntesztet kell bemutatniuk. Kivételt képeznek az Európai Unió valamely tagállamából, így a Magyarországból érkező oltottak is. A francia közegészségügyi ügynökség kedd este közzétett adatai szerint 24 óra leforgása alatt 72 832 új esetet számláltak. Úgy tudni, az országban összesen 16 076 koronavírusos beteg van kórházban. A járvány kezdete óta elhunytak száma elérte a 121 946-ot.

Borítókép: koronavírus elleni oltást adnak be egy oltóközpontban a Párizs közelében lévő Saint-Quentin-en-Yvelines-ben 2021. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.