Szabadon nemet válthatnak Svájcban január elsejétől

Az alpesi országban már orvosi diagnózist sem kell ehhez felmutatniuk a tizenhat év felettieknek.

Magyar Nemzet
2021. 12. 27. 18:37
Supporters pose for a picture after the first projections following a nationwide referendum on same-sex marriage, in Swiss capital Bern on September 26, 2021. - Swiss voters have approved the government's plan to introduce same-sex marriage, according to the first projections following September 26's referendum triggered by opponents of the move. Shortly after the polls closed at noon market researchers GFS Bern, who conducted the main polling throughout the campaign, projected that the "yes" vote was heading for victory, which would bring the Alpine nation into line with most of western Europe. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: AFP/ Fabrice COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-jétől a svájci emberek legálisan megváltoztathatják a nemüket, csak annyit kell tenniük, hogy ellátogatnak egy anyakönyvi hivatalba – tudósított a Reuters. Ezzel a lépéssel az alpesi ország csatlakozik többek között Írországhoz, Belgiumhoz, Portugáliához és Norvégiához, vagyis azon országokhoz a kontinensen, amelyek lehetővé teszik a nemek jogszerű megváltoztatását hormonterápia, orvosi diagnózis vagy bürokratikus lépések nélkül. Svájc idén népszavazáson döntött a kérdésről, és ahogy a melegházasság és a melegek örökbefogadási joga, ez a kérdés is szabad utat kapott az állampolgároktól.

A svájci polgári törvénykönyvbe bekerült új jogszabály értelmében a jövő év elejétől bárki, aki elmúlt 16 éves, és nem áll gondnokság alatt, bemondás alapján megváltoztathatja a nemét, egyúttal a nevét is a svájci kormányhivatalokban. 

A fiatalabbaknak és a felnőtt, ám gondnokság alatt állóknak gyám hozzájárulása szükséges. A nemváltás terén Svájcban eddig nem volt egységes szabályozás, a kantonok többsége korábban elsősorban orvosi igazolást kért a transzneműségről, de olyan feltételt is szabtak például, hogy az egyén hormonkezelésnek vesse alá magát a nemének törvényes megváltoztatásához vagy azt is bizonyítsa, hogy már megtörtént a nemátalakító műtéte. Emellett a névváltoztatáshoz bizonyítani kellett, hogy a kérvényezett új név már több éve nincs hivatalosan használatban. 

A Swissinfo svájci hírportál kiemelte, hogy több száz transznemű ember él Svájcban, és száz-kétszáz között van azok száma is, akik már vagy átestek nemváltó műtéten, vagy fontolgatják azt.

Az új nemváltoztatási szabályokkal Svájc mindössze két tucat olyan országhoz csatlakozik világszerte, ahol nem szükséges orvosi eljárás a nem megváltoztatásához. A jogi nemváltoztatás Európában csak néhány országban annyira egyszerű, mint Svájcban lesz 2022-től, de sok helyen így is könnyítettek a procedúrán. Dániában, Görögországban, Franciaországban sem szükséges például orvosi beavatkozás, beleértve a nemet megváltoztató műtétet, a sterilizálást vagy a pszichiátriai értékelést, mielőtt valaki egyáltalán elgondolkodhat a nemváltoztatáson, ugyanakkor szabályaik további lépéseket vagy feltételeket írnak elő. Spanyolország ezzel szemben júniusban jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a 14 éven felülieknek, hogy orvosi diagnózis vagy hormonterápia nélkül legálisan megváltoztassák a nemüket. A Reuters megjegyzi, hogy 2018-ban Németország volt az első európai kormány, amely bevezette a harmadik nem lehetőségét.

Borítókép: A támogatók egy képhez pózolnak az azonos neműek házasságáról szóló országos népszavazást követő első előrejelzések után a svájci fővárosban, Bernben 2021. szeptember 26-án (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.