Személyesen is találkozhat Putyin és Biden Ukrajna ügyében

Vlagyimir Putyin a keddi virtuális csúcson közölte amerikai hivatali partnerével, hogy személyesen is találkozna vele.

MTI
2021. 12. 12. 19:52
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Szocsi, 2021. december 7. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel (a képernyõn) a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én. MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel Fotó: Mihail Metzel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltétlenül találkozni fogunk, nagyon szeretném

− mondta Putyin a megbeszélés elején Joe Biden köszöntésére válaszolva, amelyben az amerikai elnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a személyes találkozó nem jöhetett létre a G20-csoport római csúcstalálkozóján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont a vasárnapi magazinműsorban megszólalva azt mondta, hogy korai még a személyes találkozóról beszélni. Emlékeztett rá: a két elnök abban állapodott meg, hogy kinevezik megbízottjaikat, akik tárgyszerű párbeszédbe bocsátkoznak az Ukrajna ügyében Európában kialakult helyzetről. A megbízottak eszmecseréjét követően Putyin és Biden várhatóan ismét videókonferencia keretében lép majd kapcsolatba egymással.

A szóvivő szerint Putyin biztosította Bident arról, hogy az Oroszország területén lévő orosz csapatok senkit sem fenyegetnek. Egyúttal utalt arra, hogy amerikai egységek ezer kilométerre állomásoznak az orosz határtól.

Peszkov annak a véleményének adott hangot, hogy a saját területen végrehajtott orosz csapatmozgások körül létrehozott információs feszültség célja Oroszország démonizálása és potenciális agresszorként való pozicionálása. A szóvivő nagyon komoly felfogásbeli nézetkülönbségnek nevezte a két ország között, hogy Biden korábban kijelentette: nem hajlandó figyelembe venni az orosz nemzeti érdekek határát jelző vörös vonalakat.

Peszkov szerint az agresszív amerikai retorika nem segíti elő a két ország közötti enyhülést. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország ellen bevezetendő újabb szankciók vissza fognak ütni.  

Az orosz–amerikai kapcsolatok állapotát Peszkov nagyon súlyosnak nevezte, ami miatt az elnöknek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie azt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Biden-kormány következetesebben hajtja-e végre a megállapodásokat, mint a korábbi amerikai kormányok, a szóvivő azt mondta, „nem, egyelőre ez nem mondható el”.

Beszámolója szerint a két elnök pozitív, és az egymás személye, valamint diplomáciai és politikai tapasztalata iránti kölcsönösen tiszteletteljes hangnemben beszélte meg a két ország közötti nézeteltérés bonyolult kérdéseit. Mint mondta, Putyinnak a tárgyalások alatt nem volt szüksége arra, hogy dokumentumokat kéressen be, mert járatos volt a tárgyalások témájában.

Peszkov elmondta, hogy Putyin a közeljövőben külföldi látogatásokat tehet, de nem közölte, hogy konkrétan hová készül az orosz elnök.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.