Törökország engedélyezte saját fejlesztésű vakcináját

Törökország a kilencedik ország a világon, amely vakcinát állít elő a SARS–CoV–2 koronavírus ellen.

MTI
2021. 12. 22. 17:42
null
Nyregyhza, 2021. augusztus 1. A nmet-amerikai fejleszts Pfizer-BioNTech koronavrus elleni oltanyag, a Comirnaty-vakcink oltshoz elksztve a Jsa Andrs Oktatkrhzban kialaktott oltponton Nyregyhzn 2021. augusztus 1-n. MTI/Balzs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a koronavírus elleni, török fejlesztésű Turkovac vakcina vészhelyzeti alkalmazását – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán a délkeleti Sanliurfában található gyártóüzemben. Koca egyúttal bejelentette, hogy megkezdődött az oltóanyag sorozatgyártása is, és ezzel Törökország a kilencedik ország a világon, amely vakcinát állít elő a SARS–CoV–2 koronavírus ellen.

A tárcavezető jelezte:

 a készítményt a következő hét végétől kezdik el alkalmazni a lakosság tömeges oltása keretében. 

Ates Kara, a török egészségügyi minisztérium által létrehozott tudományos tanács tagja vasárnap az Anadolu török állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésre álló adatok értelmében a Turkovac emlékeztető oltásként lesz használható.

 Recep Tayyip Erdoğan török elnök videóhíváson keresztül kapcsolódott a sanliurfai eseményhez. Megszólalásában kiemelte, 

hogy országa világszerte elérhetővé kívánja tenni az oltóanyagot.

Ates Kara a sanliurfai eseményen a vakcina hatásossága kapcsán azt mondta, hogy a klinikai vizsgálatok során egyetlen fertőzött sem szorult kórházi ellátásra. Az oltóanyaggal kapcsolatos hatásossági adatok nem ismertek.Az elölt koronavírust tartalmazó Turkovacot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki.

A 83,6 milliós Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 56,7 millió, míg a másodikat 51,2 millió embernek adták be, ami 82,56 százalékos átoltottságot jelent a 18 évnél idősebb lakosság körében. A kis-ázsiai országban a harmadik oltás is elérhető, amelyet 15,3 millióan kaptak meg.

 

Borítókép: Oltásra előkészített vakcinák egy kórházban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.