Új jobboldali pártot alapít Ludovic Orban Romániában

A kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt volt elnöke szerint nincs már igazi jobbközép párt a román parlamentben.

MTI
2021. 12. 14. 15:53
ORBAN, Ludovic; CITU, Vasile-Florin
Bukarest, 2021. szeptember 25. A Nemzeti Liberlis Prt (PNL) prtot ngy ve vezet Ludovic Orban kpviselhzi elnk beszdet mond a prt tisztjt kongresszusn Bukarestben 2021. szeptember 25-n. A bukaresti Romexpo killtsi kzpontban rendezett kongresszuson Florin Citu miniszterelnk s Orban plyzik a PNL elnki tisztsgre. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, jobboldali párt alapítását jelentette be kedden Ludovic Orban, a két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke, aki három évtized után november végén fordított hátat volt pártjának, tiltakozásul amiatt, hogy a PNL új vezetése a Szociáldemokrata Párttal (PSD) lépett koalícióra.

Orban pártja ideiglenesen a Jobboldal Ereje (FD) nevet fogja viselni az alakuló kongresszusig, ideológiája pedig a szabadelvű, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodást ötvözi. Orban szerint nincs már igazi jobbközép párt a román parlamentben, miután a PNL ötödik keréknek állt a PSD szekerében.

Az FD bejegyzését az a PNL-listán mandátumhoz jutott 16 parlamenti képviselő és szenátor kezdeményezi a bukaresti törvényszéken, akik Florin Citu volt miniszterelnök pártelnökké választása után kiléptek a PNL-ből.

Borítókép: Ludovic Orban képviselőházi elnök beszédet mond a párt tisztújító kongresszusán Bukarestben 2021. szeptember 25-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.