Új korszak a csillagászatban: Fellőtték a James Webb-űrteleszkópot

Többszöri halasztás után felbocsátották szombaton a James Webb-űrteleszkópot az Európai Űrügynökségnek (ESA) a Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról egy Ariane–5 rakéta fedélzetén. A rakéta indítását a Le Monde francia napilap a honlapján élőben közvetítette.

Forrás: MTI2021. 12. 25. 14:46
NASA Delays The James Webb Space Telescope Launch Again
Handout photo dated April 25, 2017 of In this photo, NASA technicians lifted the telescope using a crane and moved it inside a clean room at NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. Once launched into space, the Webb telescope’s 18-segmented gold mirror is specially designed to capture infrared light from the first galaxies that formed in the early universe, and will help the telescope peer inside dust clouds where stars and planetary systems are forming today. Last summer, NASA and the European Space Agency (ESA) set an October 31, 2021, launch date for the $ 10 billion James Webb Space Telescope, but it's having to delay the science observatory's trip into space once again. Thankfully, the launch might take place just a few weeks later, in November or early December. A rescheduled date is unlikely to be confirmed until later this summer or perhaps in the fall. The instrument, successor to NASA's Hubble Space Telescope, which is the largest science observatory ever placed into space, will launch on a European Ariane 5 rocket from a spaceport in French Guiana. Photo by NASA via ABACAPRESS.COM Fotó: ABACA via Reuters Connect
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal, a NASA második igazgatójáról elnevezett James Webb a valaha tervezett legnagyobb űrteleszkóp.

A kilencmilliárd dolláros (2937,6 milliárd forint) teleszkóp egy rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával, és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi korszakát fogja feltárni.

Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A James Webb a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld–Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NASA via Abacapress.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.