Visszatérhet a román politikába Năstase volt miniszterelnök

A politikus korábban börtönben volt, azonban már nincs jogi akadálya annak, hogy választásokon induljon.

Adrian Năstase
Former Romanian Prime Minister Adrian Nastase (C) is welcomed by his sons as he gets out the Jilava prison near Bucharest on August 21, 2014, after being released on parole. Nastase was sentenced to four years in jail on January 2014 for taking hundreds of thousands of dollars in bribes to appoint a businesswoman to a senior government post. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP) Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatérhet a politikába Adrian Năstase, miután a bíróság első fokon elfogadta a volt miniszterelnök rehabilitációs kérelmét, így nincs jogi akadálya annak, hogy választásokon induljon.

A szociáldemokraták egykori elnökét korábban összevontan négy és fél év szabadságvesztésre ítélték két korrupciós ügyben.

Alig több mint egy év után, 2014-ben feltételesen szabadulhatott, de megvonták tőle a választhatóság jogát.

2012-ben, kevéssel az ellene meghozott első ítélet után, amikor rendőrök akarták bekísérni a fogdába, a magát ártatlannak, politikai áldozatnak valló Năstase otthoni irodájában öngyilkosságot kísérelt meg. Akkori román sajtóértesülések szerint a volt kormányfő egy kilenc milliméteres pisztollyal próbálta főbe lőni magát, amikor az elfogatóparanccsal érkező rendőrök beléptek hozzá. Az egyik rendőr megpróbálta megakadályozni a lövést, végül a dulakodás közben sült el a fegyver. Năstase a nyakán sebesült meg, műtétre szorult. A Szociáldemokrata Párt Traian Băsescu áldozatának nevezte a Năstasét. Victor Ponta volt miniszterelnök szerint a volt államfő büntetőjogi perekkel állt bosszút politikai ellenfelein, elsősorban Adrian  Năstasén, aki riválisa volt a 2004-es elnökválasztáson. Annak idején több elemző is furcsának tartotta, hogy a legfelsőbb bíróság első fokon egyhangúlag felmentette Nastasét az akkor még Laura Codruța Kövesi által vezetett korrupcióellenes ügyészség által összeállított korrupciós vád alól, majd másodfokon bűnösnek találta.

A 2000–2004 közötti román miniszterelnök mandátumából két év egybeesett Orbán Viktor első, 1998–2002 közötti kormányfői megbízatásával, s többek között a határon túli magyarokat segítő státustörvény kihirdetésével és gyakorlatba ültetésével.

– Sok nézetkülönbség volt közöttünk, de civilizáltan kezeltük a helyzetet, a jószomszédi viszony szem előtt tartásával

– emlékezett vissza erre az időszakra Adrian Năstase egy tavaly júniusi Facebook-bejegyzésben. A volt politikus annak apropóján írt erről, hogy tavaly júniusban, 70. születésnapja alkalmából Orbán Viktor levélben köszöntötte fel.

Borítókép: Adrian Năstase, Románia volt miniszterelnöke (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.