időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Washingtonban megkövetelik a védettségi igazolvány bemutatását

Forrás: MTI
2021.12.23. 09:49 2021.12.23. 10:48
Washingtonban megkövetelik a védettségi igazolvány bemutatását

Washingtonban a 12 évnél idősebbektől megkövetelik az éttermekben és más létesítményekben a védettségi igazolvány bemutatását – közölte az amerikai főváros polgármestere, Muriel Bowser a honlapján szerdán.

A dokumentum szerint a koronavírus terjedésének megállítása érdekében hozott szabályokat a kávézókban, éjszakai klubokban, bowlingpályákon, edzőtermekben és különböző beltéri társadalmi eseményeken kell alkalmazni. Január 15-től minden 12 év feletti látogatónak igazolnia kell, hogy legalább egy védőoltást kapott, február 15-től pedig a vakcinák további adagjainak igazolását követelik meg – tájékoztatott az MTI.

Hétfőn a washingtoni hatóságok a koronavírus terjedése miatt újra bevezették a védőmaszk kötelező viselését beltéren. A szabály, amely a többi között az üzletekre, az edzőtermekre, a templomokra és más nyilvános helyekre vonatkozik, legalább január 31-ig érvényben marad. November végén Bowser még úgy döntött, hogy eltörli a rendeletet Washingtonban.

A város polgármestere hétfőn azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai fővárosban minden helyi tisztviselőnek be kell oltatnia magát a koronavírus ellen. Ez magában foglalja a vakcina emlékeztető (harmadik) adagjának felvételét is.

Korábban ezeknek az alkalmazottaknak lehetőségük volt arra, hogy a védőoltás helyett rendszeresen teszteltessék magukat. Ilyen lehetőség már nem szerepel a tervekben.

A hét elején az amerikai szövetségi járványügyi és megelőzési központok arról számoltak be, hogy a koronavírus-fertőzés új eseteinek többsége az omikron variánshoz köthető.

A világjárvány kezdete óta több mint 51,3 millió koronavírusos megbetegedést mutattak ki az Egyesült Államokban, és több mint 810 ezer haláleset történt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, amely a szövetségi és helyi hatóságok közlései alapján végzi a számításokat. Az ország mindkét mutatóban az első helyen áll a világon.

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke, Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője és Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus párti kisebbségének vezetője kétpárti képviselők és szenátorok egy csoportjával egyperces elcsendesedéssel emlékezik meg az új koronavírus amerikai áldozatairól a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2021. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.