A „legerősebb életet védő törvényeket” ígéri Dél-Dakota kormányzója

Hatályon kívül helyezte egy dél-dakotai szövetségi bíró az állam új, a korábbinál jóval szigorúbb abortusztörvényét, miközben az állam kormányzója további szigorításokat tervez. Nem kizárt, hogy a magzatelhajtás körül tavaly év végén fellángolt vita következtében teljesen felborul az eddigi abortuszszabályozás az Egyesült Államokban, ez pedig hatalmas győzelem lenne a konzervatívoknak.

2022. 01. 27. 21:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Blokkolta egy dél-dakotai szövetségi bíró szerdán a középnyugati állam egészségügyi minisztériuma által kiadott új rendeletet, amely megnehezítette volna a gyógyszeres abortuszhoz való hozzáférést a középnyugati államban. A Kristi Noem dél-dakotai kormányzó által támogatott rendelet megkövetelte volna, hogy az abortuszhoz szükséges két gyógyszer csak személyesen, az erre kijelölt központban és a második konzultációt követően vehető át. 

Karen Schreier szövetségi bíró ítéletében ugyanakkor sérelmezte, hogy az államban csupán egy helyen, a Planned Parenthood szervezet által üzemeltetett központban végeznek abortuszt, amely kéthetente rendel és a központba való eljutás indokolatlan nehézséget ró a nőkre, holott korábban postán is ki tudták küldeni a szükséges gyógyszereket. „Az eset jól rámutat arra, hogy sérül a páciensek abortuszhoz való joga Dél-Dakotában” – állt Karen Schreier szövetségi bíró ítéletében.

Dél-Dakotában az egészségügyi hivatal szerint 2020-ban 125 abortusz történt, ebből a páciensek 60 százaléka 20–29 év közötti volt, míg három esetben 18 év alatti kiskorún végezték el a beavatkozást. Jelenleg a középnyugati államban a 12. hétig engedélyezett a magzatelhajtás, amelyet orvos végezhet, az édesanya önkéntes elhatározásával – amennyiben az édesanya élete veszélyben van, az abortusz később is végrehajtható. 

A dél-dakotai kormányzó, Kristi Noem már több alkalommal is megígérte, hogy államában „a legerősebb életet védő törvényeket hozzák meg”. Jelenleg két ilyen törvény megalkotásáról szól a vita. Az első Texas állam mintájára „a magzati szívverés észlelését követően megtiltaná az abortuszt” a sürgős orvosi esetek kivételével, valamint minimum 10 ezer dollárra (3,2 millió forintra) lehetne büntethető az, aki segít a beavatkozás elvégezésében. Míg a második javaslat értelmében, a gyógyszerrel történő magzatelhajtást teljes egészében betiltanák.

„Minden emberi élet egyedi és gyönyörű, már a fogantatás pillanatában is. Minden élet méltó a védelmünkre és rendelkezik az élethez való joggal” – áll a kormányzói hivatal sajtóközleményében, amely úgy folytatódik: – Reméljük, hogy az idei Séta az Életért nevű menet (amelynek célja az abortusz háttérbe szorítása Amerikában – szerk.) az utolsó és a legfelsőbb bíróság végre megvéd minden megfogant életet. Amíg ez nem történik meg, addig a mi törvényeink fogják megvédeni a meg nem született gyermekeket és anyjukat itt, Dél-Dakotában.” 

A Séta az Életért menetet pénteken tartották Washingtonban, amelyről Joe Biden amerikai elnök a Twitteren úgy fogalmazott: „A Roe vs. Wade törvényt (az abortusz engedélyezéséről szóló törvény – szerk.) olyan támadás éri, mint még soha korábban. Újra el kell köteleznünk magunkat az abortuszhoz való jog mellett és meg kell védenünk minden ember szabadságát, hogy azok maguk alakíthassák ki az életüket.”

Az abortusz kérdéséről tavaly év végén lángolt fel újra a vita az Egyesült Államokban, miután Mississippi állam megtiltotta a 15 hétnél idősebb magzatok elvetését. A törvényt az amerikai legfelsőbb bíróság vizsgálni kezdte: amennyiben a konzervatív többségű testület – várhatóan júniusban – nem helyezi azt hatályon kívül, úgy az 1973-as Roe vs. Wade törvényt gyakorlatilag minden tagállam saját hatáskörében felülbírálhatja. Ez a félidős választások előtt fél évvel egy évtizedek óta tartó vita győzelmét hozná a konzervatívok számára, akik az élet pártján állnak az abortusszal szemben.

Borítókép: A Séta az Életért nevű menet résztvevői által feltartott transzparens szerint az abortusz árt a nőknek (Forrás: CNS photo/Jose Aguirre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.