Aláásná a svéd biztonsági stratégiát, ha a NATO engedne Moszkvának

A svéd fegyveres erők legfőbb parancsnoka szerint a követelések szétzúznák a biztonságpolitika alapjait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 07. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Teljesen aláásná Svédország biztonsági stratégiáját az, ha a NATO eleget tenne Oroszország követeléseinek, és korlátozná európai tevékenységét − nyilatkozott a Dagens Nyheter című svéd napilapnak Micael Bydén, a svéd fegyveres erők legfőbb parancsnoka.

Oroszország csapatokat vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington megkongatta a vészharangot is, azt állítva, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti terjeszkedésének felfüggesztését.

Az orosz igények nagy visszatetszést keltettek azokban az európai országokban is, amelyek nem tagjai a NATO-nak, például Svédországban, amely az elmúlt időszakban megerősítette kapcsolatát az észak-atlanti katonai szövetséggel.

− Az új biztonsági rendre vonatkozó javaslatok teljesen szétzúznák biztonságpolitikánk alapjait − mutatott rá Bydén.

A tábornok megjegyezte: Svédországnak az a célja, hogy a védelem minden területén megerősítse kapacitásait.

A feszültség kiéleződésére válaszul a stockholmi kormány fokozta diplomáciai tevékenységét: Ann Linde külügyminiszter amerikai tisztségviselőkkel találkozott, Magdalena Andersson kormányfő pedig pénteken tárgyal Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Andersson csütörtökön Sauli Niinistö finn elnökkel folytatott megbeszélést, amelyben leszögezte, hogy az európai biztonsági rend nem vitatéma.

– Svédországban mi döntünk kül- és biztonságpolitikánkról, illetve arról, hogy kivel működünk együtt − hangsúlyozta.

Borítókép: A svéd fegyveres erők legfőbb parancsnoka, Micael Bydén. (Fotó: TT/Anders Wiklund)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.