Blinken és Baerbock nem mindenben értett egyet

Abban viszont megegyeztek, hogy reagálni fognak, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 06. 10:05
BLINKEN, Antony; BAERBOCK, Annalena
Washington, 2022. január 6. Antony Blinken amerikai (j) és Annalena Baerbock új német külügyminiszter üdvözlik egymást sajtóértekezletük elõtt az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2022. január 5-én. MTI/AP/AFP pool/Mandel Ngan Fotó: Mandel Ngan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország súlyosan és közvetlenül fenyegeti az európai biztonságot az ukrán határ mentén végrehajtott csapatösszevonással, és ha megtámadná Ukrajnát, akkor annak súlyos következményei volnának – jelentette ki Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock új német külügyminiszter közös szerdai washingtoni sajtóértekezletén, amelyet a tárgyalásuk után tartottak. A sajtókonferencia tanúsága szerint a két politikus leginkább Oroszországról és Ukrajnáról ejtett szót a tárgyalásokon.

Elítéljük Oroszország határ menti katonai csapatösszevonását, és azt is, hogy az őt érő, állítólagos ukrán provokációval szemben egyre durvább retorikát alkalmaz. Ez kicsit olyan, mintha a róka elkerülhetetlennek nevezné a tyúkól kifosztását arra hivatkozva, hogy a tyúkok fenyegetik őt. Az igazi kérdés az, hogy Oroszország komolyan gondolja-e, amit a diplomáciai tárgyalásokon mond, komolyan csökkenteni akarja-e a feszültséget. Erre fény derül majd a következő hetekben

– mondta Blinken. Az amerikai diplomácia vezetője kemény gazdasági szankciókkal fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha a feszültség katonailag is eszkalálódik. Mint mondta, ez nemcsak Washington és Berlin véleménye, hanem „sok ország, szövetséges és partner kollektív álláspontja”.

Kijelentette ezenkívül, hogy ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, akkor biztosan nem indulna be a gázszállítás Oroszországból Európa felé az Északi Áramlat-2 vezetéken.

Ebben az esetben Németországnak meg kell akadályoznia a vezeték üzemelésének beindulását. – Ez a nyomásgyakorlás egyik eszköze az Európai Unió kezében – szögezte le Blinken. Hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió ellen a leghatékonyabb eszköz az erős transzatlanti szolidaritás.

Baerbock pedig, akinek kormánya decemberben lépett hivatalba, a következőket mondta:

Továbbra is egyetértünk abban (Washingtonnal), hogy Oroszország egyértelműen megfizet tetteiért, és ha ismét megsértené Ukrajna szuverenitását, akkor annak súlyos következményei lesznek.

A német külügyminiszter nem reagált Blinkennek az Északi Áramlat-2 vezetékre vonatkozó megjegyzésére, és nem beszélt arról sem, hogy Németország Ukrajna megtámadása esetén konkrétan milyen szankciókat hozna Oroszország ellen. A német külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség csökkentésére politikai, diplomáciai megoldást kell találni.

Nem volt teljes az egyetértés a német és az amerikai álláspontban az esetleges orosz fenyegetés esetében Ukrajnának szállítandó fegyverek kérdésében sem. 

Miközben Blinken kijelentette, hogy Washington továbbra is szállít védekező fegyvereket Ukrajnának és ha szükséges, akkor még többet szállít majd, Baerbock azt hangsúlyozta, hogy a német kormány nem kívánja fontolóra venni a fegyverszállítást. Kiemelte, hogy Berlin például azzal támogatta Kijevet, hogy katonai kórházat épített. – Nincs döntés Európa biztonságáról Európa nélkül – fogalmazott a német külügyminiszter.

Diplomáciai nagyüzem. Az Ukrajna körüli feszültség csökkentése érdekében a múlt héten telefonon tárgyalt egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, vasárnap Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, kedden pedig Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és öt észak-európai kollégája. A jövő héten várható több találkozó a NATO-külügyminiszterek, magas rangú amerikai és orosz tisztségviselők között, a NATO–Oroszország Tanács ülése és egy EBESZ-tanácskozás.

Borítókép: Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock német külügyminiszter üdvözlik egymást sajtóértekezletük előtt az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.