időjárás 18°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Elfogták Spanyolországban az oltási teszteket hamisító hálózatot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.25. 15:33 2022.01.25. 15:40
Elfogták Spanyolországban az oltási teszteket hamisító hálózatot

Egy koronavírus elleni oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító nemzetközi hálózat tagjait fogta el a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában – közölte a hatóság kedden. A tájékoztatás szerint a csoport csak a madridi autonóm tartományban legalább 1600 embernek adott el hamis dokumentumokat.

A negatív PCR-tesztekért 50 eurót (18 ezer forint), az oltási igazolásokért 200 és 1000 euró (72 ezer és 360 ezer forint) közötti összegeket kértek attól függően, hogy hány dózist igazoltak.

A hamisítók kriptovalutában kérték a vételárat, hogy így nehezebben lehessen nyomon követni az ügyleteket.

A spanyol hatóságok január elején kezdtek nyomozni, miután egy mobiltelefonos csevegőalkalmazás oltásellenes csoportjaiban hamis igazolásokat kínáló hirdetések tűntek fel. Az akcióban hét embert vettek őrizetbe, egy argentin állampolgár kivételével mind spanyolok. Nyomoznak a vásárlók után is, akik között már azonosítottak ismert énekest és hírhedt drogkereskedőt is.

A rendőrség szerint sikerült felszámolni a hálózat spanyol ágát, de a csoport központja Franciaországban van. A vezetőire vonatkozó megszerzett információkat a rendőrség átadta a francia hatóságoknak.

Borítókép: Maszkban sétáló emberek a madridi Retiro parkban 2021. június 26-án. (Fotó: NurPhoto/AFP/Álvaro Laguna)