időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Erős földrengés forgatta fel Pápua Új-Guinea lakóinak életét

Forrás: MTI
2022.01.16. 16:59 2022.01.16. 18:21
Erős földrengés forgatta fel Pápua Új-Guinea lakóinak életét

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guinea Bougainville régióját vasárnap – közölte a Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC).

A szakemberek szerint a földmozgás centruma 656 kilométerre északnyugatra volt Honiarától, a Salamon-szigetek fővárosától, 408 kilométeres mélységben. Egyelőre nincsenek értesülések áldozatokról vagy károkról, és szökőárra sem adtak ki figyelmeztetést.

Pápua Új-Guinea a csendes-óceáni Tűzgyűrű térségében fekszik, ahol a Tonga közelében szombaton kitört vulkán is. A Tűzgyűrű nagy része a csendes-óceáni térség hegységrendszerét érinti, de beletartozik Jáva és Szumátra területe is.

A mintegy negyvenezer kilométeres régióban alakult ki a Föld összes tűzhányójának 75 százaléka, és itt tört ki a valaha mért földrengések 90 százaléka is. A térségben több mint 450 szunnyadó és működő vulkán található.  

A Csendes-óceán déli térségében szombaton szökőárriadót is elrendeltek, amikor kitört a tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán Tonga közelében.

A cunami hatásait Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből. A riadót vasárnapra már lefújták, de a szokatlanul magas hullámok következtében Peru északi részén ketten vesztették életüket a helyi katasztrófavédelem szerint. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az érintett térséget lezárták a fürdőzők előtt.

A perui televízióban felvételek jelentek meg arról, hogy a tenger lakóházakat és üzleteket árasztott el a latin-amerikai ország északi és központi részeinek partvonala mentén.

Az NHK japán közszolgálati televízióban vasárnap több százezer embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására a szigetország veszélyeztetett partvidéki térségeiben, tekintettel az egy méternél is magasabb hullámok veszélyére.

Borítókép: Illusztráció Pápua Új-Guineáról (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.