Ferenc pápa: Az egyház elkötelezett a visszaélésekkel szemben

Az egyházfő a korábban nyilvánosságra került gyermekbántalmazási ügyek miatt szólalt fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 21. 16:03
FERENC pápa
Vatikánváros, 2021. december 25. Ferenc pápa elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyérõl karácsony elsõ napján, 2021. december 25-én. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyháznak a szexuális visszaélésekkel szembeni szilárd elkötelezettségét hangoztatta Ferenc pápa az ügyekben illetékes egyházi hivatalként és bíróságként működő Hittani Kongregáció plenáris ülésének tagjait fogadva a Vatikánban pénteken. Ferenc pápa kijelentette: az egyház a „szilárd elhatározottság” útját követi bármilyen típusú visszaéléssel szemben azzal az elkötelezettséggel, hogy igazságot szolgáltat a tagjai által elkövetett visszaélések áldozatainak, a kánonjog vonatkozó előírásainak szigorú alkalmazásával. Az egyházfő emlékeztetett a kánonjog decemberben történt módosítására, mely szigorította a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó, úgynevezett „súlyos bűncselekmények” elbírálását és büntetését.

Mindez önmagában nem elegendő a jelenség megfékezésére, de szükséges lépésnek számított az igazság helyreállítására, a botrány helyrehozatalára, valamint a korábbi tévedések javítására

– jelentette ki a pápa a kongregáció plenáris ülésének tagjai előtt.

Ferenc pápa konkrét ügyről nem beszélt, de szavai azt a jelentést követik, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Münchenben az 1945 és 2019 között előfordult gyermekbántalmazási ügyekről. A bajor tartományi fővárost és térségét lefedő München-Freising főegyházmegyében történt gyermekbántalmazási ügyek feltárásába külső, független szakértőként bevont Westphal Spilker Wastl (WSW) ügyvédi iroda jelentése szerint a vizsgált, több évtizedes időszakban a gyermekbántalmazásnak legalább 497 áldozata volt.

A Szentszék csütörtökön „szégyennek” nevezte a történteket, és együttérzését fejezte ki az áldozatoknak.

Decemberben a kánonjog szexuális visszaélésekre és pedofíliára vonatkozó cikkelyeit – a pápa szavai szerint – „naprakésszé tették”, ami azt jelenti, hogy az abúzust a személy és a személyi méltóság elleni bűncselekménnyé nyilvánították. A módosított jogszabályok szerint visszaélések esetében nem csak az egyház tagjai, hanem az egyház keretében szolgáló világiak is büntethetőkké válnak. Bűncselekménnyé lépett elő az esetleges szexuális visszaélés jelentésének mulasztása is.

Borítókép: Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.