időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Irán legfelsőbb vezetőjére is lecsapott a Twitter

Wittich Zoltán
2022.01.16. 20:10
Irán legfelsőbb vezetőjére is lecsapott a Twitter

Hosszú huza-vona után végül letiltotta a Twitter nevű mikroblog Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető profilját, miután az ajatollah egy Donald Trump megölését bemutató videót tett közzé. A korábbi amerikai elnök elleni bosszúhadjárat két éve, Kászem Szolejmáni iráni tábornok amerikaiak általi likvidálása óta tart, de Teherán nemzetközi fórumokon is igyekszik elégtételt venni a nemzeti hősként tisztelt Szolejmáni elvesztéséért.

Végleg letiltották az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah Twitter-fiókját a közösségi irányelvek megsértése miatt, erősítette meg szombaton az AFP-hírügynökségnek a Szilícium-völgyi óriásvállalat szóvivője. Az iráni vezetőhöz köthető profilon ugyanis szerdán egy animált videó jelent meg, amelyen a korábbi amerikai elnök, Donald Trump ellen hajtanak végre egy dróntámadást. 

Az „Egyértelmű bosszú” névvel illetett animált videón az látható, hogy egy – feltételezhetően iráni – taktikai központból feltörik a floridai Trump-birtok biztonsági rendszerét, és egy robot segítségével lokalizálják a célpontot. Ezt követően az éppen golfozó Donald Trumphoz hasonló alak telefonjára közvetlenül a dróntámadás indítása előtt a „Szulejmáni gyilkosa és annak elrendelője megfizet a tettéért” üzenetet küldik el. Ali Hamenei a Donald Trump meggyilkolásának kivitelezését bemutató videót saját weboldalán a „győztes animáció a Trump-bosszúról” megjegyzéssel is ellátta.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Donald Trump még 2020 januárjában egy dróntámadással kiiktatta a terroristának tartott Kászem Szolejmanit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek (IRGC) parancsnokát. Az akkori amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo tájékoztatása szerint a likvidálásra azért volt szükség, mert hírszerzési információk szerint a külföldi akciókért felelős iráni különleges egységek parancsnokaként Szolejmani támadásokat tervezett amerikai célpontok ellen Irakban.

A célzott gyilkosság ugyanakkor komoly nemzetközi jogi kérdéseket is felvetett. Az iráni elnöki hivatal nemrégiben egy levelet is megjelenített, amelyet az ENSZ Közgyűléséhez írtak, és amelyben minden hatáskörébe tartozó jogi kezdeményezés megtételére és határozat kibocsátására szólították fel a nemzetközi szervezetet, hogy az elriassza és elítélje a mindenkori amerikai kormányt hasonló lépésektől a jövőben. A levél szerint továbbá az Egyesült Államok kormányai már évek óta túlzott egyoldalúságot mutatnak cselekedeteikben, és felhatalmazást éreznek, hogy megsértsék a nemzetközi törvényeket és egyezményeket.

Az iráni vezetés azóta követeli, hogy állítsák bíróság elé Donald Trumpot és a Szolejmani-gyilkosság minden résztvevőjét – eddig mindhiába. Meggyilkolása idején Szolejmani Irán egyik legbefolyásosabb vezetője volt, az iráni vezetés pedig nemzeti hőssé emelte az elmúlt években.

Ebrahim Raiszi iráni elnök a Szolejmani-gyilkosság második évfordulóján elhangzott beszédében úgy fogalmazott: annak a „főbűnözőnek és gyilkosnak”, aki elrendelte Szolejmani dróntámadását, szembe kell néznie Allah akaratával, és el kell szenvednie a „qisas” -t (iszlám kifejezés a szemet szemért elvre).

A Twitter korábban nem volt hajlandó eltávolítani a Donald Trump korábbi elnököt fenyegető iráni bejegyzéseket, amelyekben például az iráni Forradalmi Gárda felszólította a híveket, hogy a bagdadi bűntett felelősei elleni bosszú mindenkinek a jogában áll. Amerikai republikánus képviselők a kettős mérce alkalmazásával vádolták meg a közösségi médiaóriást. Greg Steube floridai republikánus képviselő például úgy fogalmazott: „A baloldali oligarchák a Twitternél tehát azt megengedik, hogy az iráni Forradalmi Gárda halálosan megfenyegesse Trump elnököt, de őt letiltják, mert békés tüntetést szervezett?” 

Mint ismert, Donald Trump Twitter-fiókját tavaly, a Capitolium január 6-i ostromát követően függesztette fel határozatlan időre a mikroblogot tulajdonló óriásvállalat a közösségi irányelvek többszöri megsértése miatt. A lépést azóta is sérelmezik a republikánus exelnök hívei.

Borítókép: Ali Hamenei ajatollah rendkívül népszerű volt a mikroblogon nemcsak az irániak, de az egész „síita félhold” elnevezésű befolyási övezetben (Forrás: Twitter)