időjárás 25°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Kelemen Hunor: A székelyek is magyarként jelöljék meg magukat a népszámláláson

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.01.17. 20:07 2022.01.18. 06:43
Kelemen Hunor: A székelyek is magyarként jelöljék meg magukat a népszámláláson

A márciusban kezdődő romániai népszámláláson kiemelten fontos, hogy az erdélyi magyarok vállalják nemzetiségi hovatartozásukat, s a székelyek is magyarként jelöljék meg magukat az adatlapokon – hangzott el egyebek mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minapi kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Krónika című erdélyi napilap kérdésére válaszolva elmondta, hogy az idei cenzuson a nemzetiségnél nem szerepelnek alkategóriák, a regionális identitások is magyarnak minősülnek.

– Én székely ember vagyok, székely az anyám, székely az apám, de a népszámláláson magyarnak vallom magam

– jelentette ki a politikus. Hozzátette, szép dolog ápolni a regionális identitást, de véleménye szerint ezt nem a népszámláláson kell demonstrálni.

Márki-Zay Péter kampányának egyik segítője, a Székelyek Világszövetsége korábban több alkalommal szorgalmazta, hogy a székelyt önálló nemzetiségként vegyék számításba. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője a Mandiner-portálon megjelent korábbi írásában úgy fogalmazott, „lehullt a lepel, ugyanis a magát demokratának prezentáló Márki-Zay úton-útfélen arra a Székelyek Világszövetsége nevű szervezetre hivatkozik mint szövetségesére a nemzeti kérdésekben, amelyik finoman fogalmazva kétes háttérrel rendelkezik”. A Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos kiemelte: 

a hódmezővásárhelyi polgármester szövetségese időről időre Romániában is zavart kelt, amikor népszámlálások időszakában indítványozzák, hogy önálló nemzetiségként ismerjék el a székelyeket.

– Ez egy régi szekus trükk, ami Nicolae Iorga román nacionalista történész és politikus azon „megállapításán” alapul, hogy a székelyek tulajdonképpen elmagyarosított románok. És amivel Ceausescu után mindegyik nacionalista, magyargyűlölő román szervezet próbálkozott, eddig lényegében sikertelenül. 

Ennek a törekvésnek egyetlen célja az erdélyi magyar közösség megbontása, megosztása és ezen keresztül az érdekérvényesítési képességük csökkentése például a közösségi-nyelvi jogok területén – fogalmazott a politikus.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a Klaus Iohannis államfővel folytatott kormányalakítási konzultációt követően Bukarestben 2020. december 14-én. (Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)